Fra midten af september 2016 og til midten af december 2016 valgte jeg at være frivillig i Kenya. Grunden til at jeg valgte at være frivillig, var at jeg godt kunne tænke mig at arbejde som frivillig i mit sabbatår, derudover kunne jeg også godt tænke mig at være frivillig i udlandet.

Jeg havde en kollega på mit fritidsarbejde, som havde været i Ghana med Project Abroad, hun fortalte mig om hendes tur og det lød vildt spændende, så derfor valgte jeg at jeg også ville være frivillig i Afrika. Jeg begyndte at undersøge mine muligheder i forhold til steder i Afrika.

Kenya

Da jeg vidste, at jeg ville læse til radiograf efter mit halve sabbatår, undersøgte jeg, hvilke lande jeg kunne arbejde som radiograf i. Og der fandt jeg frem til at jeg kunne arbejde som radiograf i Kenya. Kenya adskiller sig meget fra Danmark, så det blev også en god mulighed for at opleve forskellene.

Hvad har jeg fået ud af mit ophold? Jeg har fået rigtig mange ting ud af at være frivillig i Kenya. Jeg har fået nye venner fra hele verden, en oplevelse som altid vil have en kæmpe stor betydning, også blev jeg også bekræftet i at det var radiografstudiet jeg ville begynde på. Når jeg tænker tilbage på min rejse, vil jeg aldrig være foruden den.

Efter at have ventet spændt i flere måneder, tog jeg en tidlig kold januar morgen afsked med min familie i Københavns lufthavn. Da jeg gik op ad trapperne mod security checket vidste jeg, at jeg sagde farvel til den danske sikkerhed, min familie, venner og det kolde danske vejr for de næste fire måneder. Men hvad jeg var på vej til at opleve, havde jeg ingen fantasi til at forestille mig.

Nanuyki i Kenya

Mit projekt var et medicinsk projekt som foregik i Nanyuki, en lille by cirka 4 timers kørsel fra Nairobi, hovedstaden i Kenya. Byen er placeret på Ækvator, hvilket er meget specielt. Byen har ret mange vestlige træk, formentlig fordi det er en tidligere britisk koloni og derudover har de britiske soldater en base i byen og træner i nærområderne.

Soldaterne bor i byen med deres familier og derfor er de i byen hele året rundt. Selvom byen har britiske træk, skal man ikke være bange for at man ikke kommer til at opleve den afrikanske kultur. Hvilket vil sige, at man let kan komme ud for at der kun er varmt vand til brusebad og tøjvask foregår i hånden.

Lærerige projekter

Under mit ophold arbejde jeg på to forskellige hospitaler. Hospitalet jeg startede på hedder Nanyuki teaching and referral hospital, det er det største statslige hospital i området omkring Nanyuki. Det er et stort hospital, hvor de bl.a. har in-patients, out-patients, akut modtagelse, familiekonsultation, psykiatrisk afdeling.

Her arbejdede jeg i den radiologiske afdeling, hvor jeg startede med at observere, hvad radiograferne gjorde og hvordan maskinerne fungerede. Derefter oplærte de mig således, at jeg selv kunne tage billeder og klargøre patienterne til undersøgelserne. Jeg observerede også hvordan der laves ultralyd på fx gravide kvinder, bryster og testikler.

Min anden arbejdsplads blev Huruma Health Centre, som var et lidt mindre sted, hvor de bl.a. har in- og out-patients, tandlæge, laboratorium og en HIV-afdeling. Der startede jeg med at arbejde i laboratoriet, hvor de lærte mig om undersøgelser, senere fik jeg lov til at hjælpe dem og lave nogle af undersøgelserne.

På Huruma valgte jeg også at have nogle dage hos tandlægen, på HIV-afdeling og i deres familieplanlægningsafdeling. Derved lærte jeg mange forskellige ting og så, hvordan alle afdelingerne fungerede.

Outreaches i lokalsamfundet

Udover projekterne så arrangerer Project Abroad også outreaches, hvor de frivillige tager med Project Abroads medarbejdere ud i lokalsamfundet og laver åbne konsultationer. Outreach kan bestå af forskellige ting, nogle dage kan de lokale få et gratis lægebesøg og derved også få gratis medicin. Dette gør at selv de fattigste kan få tjekket deres helbred.

En anden gang var vi ude på et børnehjem, hvor vi skulle lære dem at børste tænder og vaske hænder. Outreach er virkelig gode, da du får lov til at se landsbyer, møde nye mennesker, blive rystet sammen med de andre frivillige og det at kunne gøre en forskel for andre mennesker.

Tid til oplevelser

Udover outreachene holdes der også et socialt arrangement hver uge for de frivillige, så de kan lære hinanden at kende, lærer om den kenyanske kultur og have en god tid sammen med de ansatte. Desuden skal det også nævnes, at der også er tid til at tage på ture i weekenderne. Jeg nåede selv to safarier, at bestige Mt. Kenya og en tur til Nairobi.

Min kenyanske familie

I Nanyuki boede jeg ved en kenyansk familie, som bestod af en mor og hendes søn. Men da sønnen lige var begyndt på universitet, boede han ikke hjemme. Derudover havde vi også en ung pige i huset, som stod for at lave mad, ordne vasketøj og gøre rent i huset.

Min familie var meget åben allerede fra dag 1 og jeg følte mig hjemme som var det min egen familie. Min værtsmor lærte mig om den kenyanske kultur og traditioner, men samtidig ville hun også gerne høre om mit liv og det at leve i Danmark. Jeg er så taknemlig for, at jeg fik muligheden for at bo med en kenyansk familie.

Til slut har jeg kun en ting at sige, hvis du overhovedet overvejer at tage af sted så skal du helt sikkert gøre det. Jeg har ikke én gang fortrudt at jeg tog af sted på en 3 måneders rejse til Kenya som frivillig.

Frivillige er alle forskellige og har derfor forskellige oplevelser. Dette er en personlig beretning, og din egen oplevelse på projektet kan være helt anderledes. Vores projekter udvikler sig løbende med tiden. Vind og vejr kan også have en indflydelse på dit arbejde på projektet. Vi anbefaler derfor, at du bruger disse beretninger som inspiration og forholder dig til selve projektbeskrivelsen eller kontakter vores rådgivere.

Vil du gerne tale med os?

Tag en snak med en af vores eksperter på

(+45)­­ 35 15 21 20

Vores akkrediteringer