You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Jura & Menneskerettigheder i Tanzania - Rannva Nónfjall

En frivillig jurastuderendes beretning…

Jeg besluttede mig i oktober 2012, efter 4 års teoretisk uddannelse på jurastudiet, for at prøve noget helt anderledes.

Rannva Nónfjall - Jura & Menneskerettigheder - Tanzania

Hvor de fleste på mit studie enten valgte at tage på udvekslingsophold på diverse universiteter i og uden for Europa, eller tog på praktikophold hos danske ambassader i udlandet, så havde jeg lyst til at prøve noget der, ikke havde noget at gøre med almindeligt kontorarbejde eller yderligere teoretisk uddannelse.

Jeg har altid interesseret mig rigtig meget for menneskerettigheder, men havde ikke før sent i min uddannelse haft nogle kursusfag, der vedrørte emnet. Jeg gik derfor ind på nettet og forsøgte at søge efter emner på Google så som jurister uden grænser og fandt hurtigt Projects Abroads hjemmeside, hvor de havde forskellige menneskerettighedsprojekter rundt omkring i verden.

Jeg valgte Tanzania dels fordi, jeg rigtig gerne ville opleve Afrika og dels fordi netop dette projekt var noget, der interesserede mig rigtig meget. Nemlig kvinders rettigheder, nærmere betegnet maasai-enkers ejendoms- og arverettigheder.

Siden jeg startede på jura ved Københavns Universitet haft diverse studiejobs, som jeg rent praktisk har haft kæmpe stor gavn af. Men at komme til Tanzania og at arbejde med menneskerettigheder dernede var noget, der virkelig åbnede op for en ny verden for mig og mit syn på praktisk erfaring.

Rannva Nónfjall - Jura & Menneskerettigheder - Tanzania

Jeg kom til at arbejde hos Inherit Your Rights i Arusha, en menneskerettighedsorganisation, der primært beskæftiger sig med maasai-enker og deres ejendoms- og arverettigheder.

Mit arbejde som frivillig omfattede bl.a. at få klarlagt rammerne omkring det tanzanianske retssystem, og herfra at udarbejde juridiske dokumenter, som skulle bruges både til undervisning og til at få klarlagt hver enkelt kvindes retsstilling i forbindelse med tvister omkring arve- og/eller ejendomssager.

Jeg var her med til at udarbejde pjecer, indlæg til den lokale radiostation, interviews med både maasaikvinder og advokater ved det lokale retshjælpkontor. Desuden var jeg også med ude i de forskellige landsbyer, hvor vi holdt foredrag og underviste maasaienker omkring deres retstilling i henhold til tanzaniansk lovgivning.

Rannva Nónfjall - Jura & Menneskerettigheder - Tanzania

Vi, min gruppe på 4 andre piger og mig på daværende tidspunkt, fik også mulighed for at besøge the Arusha High Court, hvor vi på et tidspunkt også fik lov til at overvære domsafsigelse i en mordsag.

Mens størstedelen af mit arbejde i det store hele omfattede juridisk arbejde, så var jeg også med til at lede Inherit Your Rights mikrofinans projekt, hvor vi sammen med enkerne fra de forskellige landsbyer, lavede kort, som skulle sælges på hoteller og butikker rundt omkring Arusha.

Hele profitten af dette arbejde gik til enkerne. Man kunne klart se, at dette var noget, som enkerne fik glæde af. Det var som at starte en forretning, og de kunne se kvaliteten i deres arbejde afspejles i den ”løn” vi udbetalte dem.

Rannva Nónfjall - Jura & Menneskerettigheder - Tanzania

I perioden jeg var hos Inherit Your Rights, januar til maj 2013, fik vi også indsamlet så mange penge til vores ”Fellowship Programme”, at vi kunne ansætte 2 tanzanianske bachelorer i jura, som efter 1 års arbejde med Inherit Your Rights vil blive sendt til Dar Es Salam for at tage deres kandidatuddannelse.

Dette er et stort fremskridt for organisationen, som så er med til at uddanne advokater, hvilket er stor mangel på i Arusha – især indenfor retshjælpsområdet.

For mig har mit ophold hos Inherit Your Rights gennem Projects Abroad været en af de største oplevelser i mit liv, som jeg sætter stor pris på. Og jeg har allerede planer nu om, at tage af sted igen. Man bliver fuldstændig grebet af menneskene, kulturen, naturen og miljøet.

Tanzania er et af de største og smukkeste lande man kan forestille sig. Det er svært at beskrive med ord, da det helt klart skal opleves på sin egen krop.

Læs mere om projektet her

Se videoer om Jura & Menneskerettigheder her

Rannva Nónfjall

Tilbage til Frivilliges beretninger

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Frivilliges Beretninger Feed
Tilbage til toppen ▲