You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Journalistik i Etiopien - Mette Sommer

Min frivilligberetning

Frivillig på journalistikprojekt i Etiopien

I efteråret 2014 rejste jeg med hjælp fra organisationen Projects Abroad til Etiopien, for at arbejde som frivillig journalist. Forinden havde jeg netop færdiggjort min STX, og med huen på hovedet og et sabbatår at se frem til, ville jeg som så mange andre gerne ud at opleve verden. Samtidigt legede jeg meget med ideen om senere at studere journalistik og så derfor journalist projektet som en kæmpe mulighed for at prøve kræfter med faget -og så endda på udebane.

Selvfølgelig er der en del ting, som man skal overveje inden man vælger at springe ud i det: herunder ens engelsk niveau. For på avisen The Reporter, som jeg arbejdede for, der kommer man til at skulle skrive på engelsk. Derfor vil jeg klart anbefale, at man medtager dette i sine overvejelser inden man flyver afsted.

Projects Abroad er en god organisation at rejse med, fordi de hjælper dig hele vejen – både før, under og efter din rejse. Inden din afrejse får du også tilknyttet en kontaktperson, som ringer til dig for at hjælpe med dine forberedelser. Jeg var så heldig at min kontaktperson boede sammen med mig i starten, da hun var på rejse rundt i Afrika for at se de forskellige afdelinger.

Det var en kæmpe omvæltning at komme til Afrika, hvor alt er meget anderledes end herhjemme. Dog var jeg utrolig heldig med min værtsfamilie, med hvem jeg havde en rigtig god kemi. De var utroligt hjælpsomme med alt, uanset om det var ideer til en ny artikel eller et kram, når jeg savnede dem derhjemme. Samtidigt følte jeg mig utrolig heldig, at min værtsfamilie talte så godt engelsk, som de gjorde. For de var alle veluddannede og interesserede sig meget for samfundet og generelle aktiviteter i Etiopien.

Samtidigt var personerne fra Projects Abroad Ethiopia både nærværende og hjælpsomme under hele mit ophold. I sær i starten havde jeg det svært og her var de utroligt søde og sørgede hurtigt for, at jeg kom i kontakt med de frivillige fra deres andre projekter. Senere på mit ophold kom der også nye frivillige til huset, som jeg knyttede tætte forhold med. Det var generelt således at journalist projektet var meget selvstændigt. Derfor var jeg også meget glad for at både Projects Abroad og de frivillige tog så meget initiativ til, at vi skulle mødes og tage på udflugter. Det var virkelig fedt.

Selve The Reporter ligger utroligt centralt i bydelen Bole og har et fint kontor med både trådløst internet og aircondition. Du får dit eget bord, men da det er selvstændigt arbejde forventes det ikke, at du er der hver dag. Der er heller ingen faste mødetider, men det forventes du minimum har én artikel klar torsdag middag.

At skrive artikler i en by som Addis kræver meget forarbejde og du skal lægge mange kræfter i at finde historien; etiopiernes engelsk er oftest meget dårligt, så for at finde en god historie kræver det, at du gør dit og kommer ud i byen. Dette betyder også, at du har mulighed for at møde mange forskellige mennesker og lære byen at kende.

Dog er avisen mest interesseret i at publicere artikler om dine oplevelser i Addis Ababa, men lad ikke det afholde dig fra at skrive om de historier, som du selv opsporer. Jeg skrev for eksempel en artikel om en skole, som i forbindelse med deres afsluttende eksamen gav de studerende en opgave, hvor de gennem gadearbejde skulle samle penge ind til et velgørenhedsprojekt, der skulle hjælpe synsbesværede børn og unge fra fattige familier. Denne artikel kom i avisen.

Generelt er min erfaring med The Reporter, at man skal være god til at arbejde selvstændigt. Når det er sagt møder du også venlige journalister, som gerne drøfter forskellige synspunkter med ’’the Habesha girl’’, som flere af dem, som jeg stiftede venskaber med kaldte mig. I det hele taget bliver det hurtigt hverdag i Addis til trods for, at der er så stor kulturmæssig forskel i forhold til herhjemme . Du tager ud på oplevelser med dine nye venner om dagen og kommer hjem om aftenen til injera og efterfølgende den traditionelle kaffeceremoni.

Alt i alt giver et ophold i Etiopien dig ikke kun et kæmpe plus på CV’et, men også en oplevelse for livet. Det var for mig den perfekte måde at afprøve mine drømme på en spændende måde, som samtidigt også gav mig bekendtskaber, som jeg stadig i dag har kontakt med.

Læs mere om projektet her

Se videoer om Journalistik her

Mette Sommer

Tilbage til Frivilliges beretninger

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Frivilliges Beretninger Feed
Tilbage til toppen ▲