You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Humanitært arbejde i Costa-Rica - Ditte Søvad

Frivilligberetning Costa Rica og Peru – Ditte Søvad Humanitært arbejde og undervisning

Ditte og frivillige på stranden i Costa Rica

”Pura Vida”

I efteråret 2015 tog jeg af sted som frivillig til Costa Rica og Peru i sammenlagt 14 uger med Projects Abroad. Fire måneder forinden jeg tog afsted, gik jeg i 3.g. og jeg gik med en trang til at komme væk hjemmefra og komme ud og se nogle steder, møde nogle mennesker og lavet nogle ting, som var helt forskellig fra den trivielle hverdag herhjemme. Jeg trængte til at opleve noget, som kunne overraske og inspirere mig, så jeg tilmeldte mig som frivillig i Costa Rica (fire ugers humanitært projekt og fire ugers undervisningsprojekt) og Peru (fire ugers humanitært projekt) for samtidig at få udnyttet og forbedret det spansk jeg havde lært og syntes var så sjovt i gymnasiet. At tage af sted som frivillig skulle vise sig at være en af de bedste beslutninger, jeg nogensinde har taget.

Costa Rica

Ditte med andre frivillige og nye venner

Den 1. september stod jeg i Billund Lufthavn og sagde farvel til min familie, og med galoperende hjertebanken satte jeg mig ind i flyet. 22 timer senere stod jeg i San José Lufthavn – udmattet og lettere forvirret, men også meget spændt. Jeg fandt chaufføren fra organisationen og blev kørt til min værtsfamilie. De første par dage i Costa Rica gik med at blive rundvist i Heredia, møde de andre frivillige og starte på arbejde.

Min værtsfamilie var et rigtig sødt ægtepar, der havde fire voksne børn og en masse søde børnebørn. Jeg boede også sammen med en anden frivillig, Marie fra Tyskland. Vi havde det fantastisk sjovt og lavede mange ting sammen.

Mit arbejde de første fire uger var i en børnehave, hvor jeg fungerede som en hjælpende hånd for pædagogerne og som lektiehjælper og legekammerat for 15-20 dejlige 6-12 årige. Jeg var enormt glad for at være i børnehaven, og havde en stor klump i halsen da jeg skulle forlade de søde børn og pædagoger, som jeg havde fået et nært forhold til i løbet af den ene måned jeg havde været der. De næste fire uger arbejdede jeg som hjælpende hånd og faglig støtte for en engelsklærer. Det var rigtig sjovt, for jeg elsker at lære fra mig og se at nogle lærer noget , som jeg har lært dem fra et øjeblik til et andet.

I fritiden og i weekenderne var jeg ofte sammen med de andre frivillige. Vi tog på weekendture og badede på de mest fantastiske strande, man kan forestille sig. Vi spiste også aftensmad sammen gerne flere gange om ugen på Pépes. Vi shoppede og gik i biffen i storcentret og tog i forlystelsespark. Jeg var virkelig positivt overrasket over var godt et socialliv der var, og jeg fik nogle rigtig tætte veninder der.

Costa Rica har en utrolig livsglad, tilbagelænet kultur, som man kun kan holde af. De har et motto, ”Pura Vida”, som er svær at oversætte, men som egentlig bare er essensen af den afslappende, tilbagelænede, optimistiske indstilling costaricanerne har til livet. Det gør at Costa Rica til et rigtigt rart sted at være, og jeg forsøger selv at adoptere den livsindstilling.

Peru

Landskabet i Peru

Efter otte uforglemmelige uger i Costa Rica rejste jeg til Peru for at arbejde på et humanitært projekt i seks uger. Jeg kom lidt skidt fra start, da jeg blev sat af i den by jeg skulle bo i og fandt ud af, at jeg var den eneste frivillige, der boede der. Det var stort skift og ret frustrerende, når jeg kom fra et sted, hvor jeg havde været omringet af andre frivillige og gode venner. Så jeg ringede til det lokale personale og håbede at de ville være forstående. Jeg havde ikke lyst til at være på tværs og var usikker på, om man overhovedet kunne tillade sig at brokke sig over sådan et overflødigt problem, og jeg kunne ikke lade være at føle mig som en lille forkælet pige fra et rigt vestligt land. Men jeg blev rigtig lettet, da de sagde at det absolut ingen problem var, at flytte mig til en anden by, hvor der boede andre frivillige. Projects Abroad er meget effektive og professionelle, og det er en af grundene til, at det er en meget anbefalelsesværdig organisation.

Peru har den mest fantastiske natur, man kan forestille sig. Jeg var forelsket i landet fra det øjeblik, jeg steg ud af flyet. Ufatteligt smukt bjerglandskab perfekt til vandreture, hvor man kan gå og filosofere over livet. Fantastisk kulturarv om inkaerne, som skinner meget igennem i næsten alle nutidige kulturelle sammenhænge. Også i det peruanske folk, som er meget jordbundne, rolige og venlige.

Legende børn i børnehaven i Peru

Byen Cusco har tilnanvet ”Verdens Navle” og er meget populær hos alverdens backpackere, som fyldte de mange hostels i byen. Det medvirker til en rigtig fed festkultur i Cusco, og vi frivillige benyttede ofte lejligheden til at feste og hygge os sammen i weekenderne. Men vi tog naturligvis også på mange ture til de fantastiske ruiner inkaerne har efterladt. Og det er obligatorisk at tage til den største og flotteste af dem alle: Machu Picchu.

Min værtsfamilie holdt jeg rigtig meget af. Min værtsmor lavede den bedste peruvianske mad, og min jævnaldrende værtssøster blev min gode veninde.

Mit arbejde i en børnehave var rigtig dejlig oplevelse. Jeg passede ti 3-årige sammen med en pædagog. Det var noget af en mundfuld og min tålmodighed blev mildest talt sat på prøve, men jeg blev helt forelsket i de børn, og ville stadig ønske den dag i dag, at jeg havde kunnet tage dem med mig hjem. Jeg lærte dem blandt andet om farver, former, tal ved hjælp af forskellige aktiviteter, og det er fascinerende og sjovt at lære et barn at kende og se det udvikle sig. Jeg savner oprigtigt hver og en af dem.

Kort fortalt

At være frivillig er en uvurderlig oplevelse. Jeg kan kun anbefale at man tager udfordringen op og tager af sted. Man kan stole på, at man har Projects Abroad i ryggen hele vejen igennem.

Læs mere om projektet her

Se videoer om Humanitært arbejde her

Ditte Søvad

Denne frivilligberetning kan indeholde referencer til frivilligt arbejde på børnehjem. Find ud af mere omkring Projects Abroads nuværende holdning til frivilligt arbejde på børnehjem, og vores fokus på helhedsorienteret arbejde med børn.

Tilbage til Frivilliges beretninger

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Frivilliges Beretninger Feed
Tilbage til toppen ▲