You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Humanitært arbejde i Cambodja - Troels Sørensen

Du vil være en helt

Glade børn i Cambodja Billede fra et humanitært projekt i Phnom Penh Børn på række på humanitært projekt billede af lokale børn fra NGO Billede fra et humanitært projekt i Cambodja

Jeg var meget meget spændt. Jeg skulle lave humanitært arbejde for Projects Abroad i den cambodjanske hovedstad, Phnom Penh. De to måneder der blev i den grad lærerige. Jeg lærte en masse om mig selv, Cambodja som land og hvor heldige vi er i Danmark.

For det første skubbede jeg allerede til mig selv ved at rejse helt alene til Phnom Penh, orientere mig i lufthavne helt alene, tage kontakt til mennesker helt alene. Den eneste rejseerfaring jeg havde inden Cambodja var en måneds interrail med to kammerater.

Efter 12 timer i luften, var jeg omsider fremme ved min endelige destination. Jeg skulle i lufthavnen anmode om et cambodjansk visum, som gælder en måned. Man skal have et visum for hver måned.

Et visum koster 35 amerikanske dollars. Her er der allerede et eksempel på hvor fattigt et land Cambodja desværre er. Folket bruger dollars i stedet for deres egen valuta kaldt riel. Den er simpelthen ingenting er værd. Én dollar er 4000 riel.

Udenfor lufthavnen blev jeg taget imod af en meget rar ung mand ved navn Chammy. Han talte overraskende godt engelsk, og han kørte mig et godt stykke væk fra centrum, ud i et slumkvarter, hvor Projects Abroads-lejlighederne lå.

Her mødte jeg de andre frivillige. Det viste sig, at jeg var den eneste mand. Teamet bestod kun af kvinder fra primært Australien, Storbritannien, Tyskland og Frankrig. Der var også to enormt søde danske piger fra henholdsvis Skanderborg og Hvidovre.

Dagen efter blev jeg kørt til den børnehave/skole, hvor jeg skulle hjælpe til. Projects Abroads humanitære arbejde i Cambodja beskæftigede sig med engelskundervisning, hygiejneundervisning, lege og aktiviteter for de søde, små unger. Børnenes alder lå imellem to til seks år, så der var stor aldersforskel både i sprog og motorik.

Noget jeg fandt yderst fantastisk var at se at børn være børn. Jeg har været pædagogmedhjælper i en vuggestue hjemme i Aarhus, og det var utroligt at se hvor meget danske og cambodjanske børn mindede om hinanden, trods de enorme forskelle i kultur og miljø.

De små glæder, glæden over at tv’et blev kørt ud når det er tid til tegnefilm, glæden og jublen over frokosttid over, for deres vedkommende, engelskundervisning, når læreren sagde, at det var tid til at lege og så glæden og kærligheden når jeg ankom sammen med min franske kollega.

Den store forskel på danske og cambodjanske børn var for mig at se forskellen på legetøj, redskaber osv. Mange børn hjemme i Danmark bliver jo forsynet med elektronisk udstyr, hvor remedierne i Cambodja er mere minimalistiske. Stort set alle børn leger på gaden, hvorimod jeg tror at flere danske børn sidder indenfor med deres elektronik.

Jeg vil i den grad anbefale Cambodja som destination. Cambodja har en yderst spændende og barsk historie med Pol Pots tidligere forfærdelige diktaturregime.

Man skal være forberedt på et kæmpemæssigt kulturchok. Sammenligner du med Danmark, er landet ikke civiliseret i samme grad, langt fra. Cambodja er utroligt fattigt og korrupt, og ikke særlig mange snakker specielt godt engelsk.

Du kan til gengæld forvente en stor taknemlighed og nysgerrighed. En kæmpe taknemmelighed for, at du kommer ned og hjælper, og giver den purunge cambodjanske generation håb, og nysgerrighed for dig og din kultur er enorm. Gæstfriheden er fantastisk stor i Cambodja. Du vil være en helt i deres øjne.

Læs mere om projektet her

Se videoer om Humanitært arbejde her

Troels Sørensen

Denne frivilligberetning kan indeholde referencer til frivilligt arbejde på børnehjem. Find ud af mere omkring Projects Abroads nuværende holdning til frivilligt arbejde på børnehjem, og vores fokus på helhedsorienteret arbejde med børn.

Tilbage til Frivilliges beretninger

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Frivilliges Beretninger Feed
Tilbage til toppen ▲