You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Fra The Reporter i Addis Ababa til Journalisthøjskolen i Århus 

teis i etiopien
Teis havde i mange år vidst, at han gerne ville være journalist, men der er kamp om pladserne til de berømte
optagelsesprøver i Århus og Odense.
Derfor tog han til Etiopien i tre måneder for at få den praktiske erfaring, der muligvis kunne gøre udfaldet i optagelsesprocessen. Oven i hatten fik han en helt vildt fantastisk oplevelse i et af de meste interessante og historiskvigtige lande i Afrika.
 
Teis søgte ind på både Journalisthøjskolen i Århus og på journalistlinjen på SDU i Odense. Han blev optaget begge steder, men startede på skolen i Jyllands hovedstad i februar i år. 
 
For nyligt interviewede jeg Teis om sine oplevelser, om hvordan han føler, at de var med til at få ham i gennem nåleøjet og ind på drømmestudiet. 
 
Josias: På hvilke måder forberedte dit ophold i Etiopien dig på at søge ind på journalisthøjskolen?
Teis: Længe inden jeg rejste til Etiopien, var jeg overbevist om, at jeg ville læse journalistik. Jeg fulgte dagligt med i nyhederne og hørte utroligt meget radio, for hele tiden at holde mig opdateret, med henblik på at bestå optagelsesprøven. Mit job i Etiopien var mit første rigtige møde med journalistikken. Jeg skulle selv skrive artikler og måske endnu vigtigere, skulle jeg selv finde på ideerne. Jeg elskede det, og arbejdet som journalist overbeviste mig endnu mere om, at det var lige netop det jeg skulle lave, når jeg vendte hjem. At jeg selv skulle komme på ideerne til mine artikler er nok dét fra min rejse, som har hjulpet mig mest til at bestå optagelsesprøven, fordi nogle af prøvens opgaver netop handler om at kunne tænke kreativt, og bygge videre på iagttagelser.
 
 
Josias: Hvilke fordele ser du, der er ved at få journalistik erfaring i et udviklingsland – fremfor Danmark?
Teis: Udover at det pynter enormt på ens CV, er en af de klareste fordele ved et job, som det jeg havde, muligheden for at skrive artikler til en rigtig avis. Det lyder meget banalt, men jeg synes det er enormt vigtigt, at det man skriver rent faktisk bliver læst af almindelige mennesker. Det at arbejde for en rigtig avis betyder blandt andet, at man bliver kastet ud i arbejdet som journalist fra den dag man ankommer. Ideerne skal selv tænkes og artiklerne skal selv skrives. Derudover skal man overveje, hvilke historier der er gode, ikke til en dansk avis og i en dansk kontekst, men til læsere, som nok er mere interesseret i etiopisk dagligdagsstof fremfor EU-politik. 
 
Josias: Kan du fortælle hvilke artikler og emner, du blandt andet skrev om i Etiopien?
 Teis: Jeg skrev om alt lige fra Lance Armstrongs dopingindrømmelse til mine egne oplevelser med den etiopiske jul, mad og trafik. De bedste oplevelser som journalist i Etiopien havde jeg i arbejdet med en artikel om at være taxi konduktør for en dag, og en reportage fra en enorm plads midt i Addis Ababa, hvor mange tusinder fodboldfans mødte op, for at se det etiopiske landshold spille i Africa Cup of Nations. Artiklernes emner spændte meget vidt, og den røde tråd var til tider svær at få øje på, men jeg var der heller ikke for at vinde Cavlingprisen, men fordi jeg gerne vil blive bedre, og det er netop derfor folk skal tage af sted – for at blive bedre.    
 
Josias: Nu hvor du går på journalisthøjskolen – har du så kunne bruge din erfaring viderefølgende på studiet?
Teis: På Journalisthøjskolen er det på samme måde som både arbejdet i Etiopien og selvfølgelig også på danske aviser, utroligt vigtigt at man kan finde på sine egne ideer, som i sidste ende bliver til artikler. Arbejdet i Etiopien tvang mig til at tænke kreativt, og erfaringen fra det, er i høj grad noget, som jeg har taget med mig i studiet. 


Teis i Etiopien Josias: Har du et råd eller anbefaling til andre, der overvejer at rejse ud som journalist eller som gerne vil søge ind på journalistuddannelserne?
Teis: Det er en træls kliche; men kast jer ud i det! Man skal ikke på forhånd være Ulla Terkelsen eller Kim Bildsøe for at få en masse gode oplevelser ud af det. Det er en fantastisk mulighed for at snuse til arbejdet som journalist, samtidigt med at man er ude at se, hvor skøn og anderledes verden kan være. 
 
 
Hvis du føler dig inspireret af Teis’ succeshistorie, så har du selv muligheden for at drage ud i verden med blyant og blok for at smage journalistikken i et udviklingsland. Læs mere her. 

Tilbage til nyhedslisten

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Nyheder Feed
Tilbage til toppen ▲