You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Meget mere end ernæring

I Sydafrika har man som frivillig mulighed for at arbejde med ernæring i Cape Town. Mange livstilssygdomme er desværre begyndt at udbrede sig i landet, og dette projekt forsøger derfor at udbrede kendskabet til sund livstil igennem rådgivning, workshops og oplysningsarbejde. Vi tog en snak med Josephine, som var afsted som frivillig på Ernæringsprojektet i Cape Town i 10 uger, for at høre om hendes oplevelser på projektet.

Mødet mellem to kulturer

Solnedgang i Cape Town

Sydafrika er fem gange så stort som Storbritannien, og byder på et væld af kontraster imellem rig og fattig, land og by, og imellem de mange folkeslag i landet. Sydafrika er kendt som "regnbuenationen" og har hele 11 officielle sprog. På ernæringsprojektet får du muligheder for at få et indblik i Sydafrikas diversitet, da du arbejder med mange forskellige mennesker. For mange frivillige er det at bo med lokale og lære lokalbefolkningen at kende, det som gør en oplevelse som frivillig anderledes, end hvis man rejser som turist. ”Det at være ude i lokalbefolkningen og være en del af deres hverdag over en længere periode, har været helt fantastisk spændende. Det foregår på deres betingelser, og er ikke en turistattraktion, men deres liv vi er en del af,” fortæller Josephine.  

Derudover bor frivillige hos værtsfamilier, og kommer derigennem helt tæt på kulturen. ”At have evnen til at kunne åbne sit hjem og hjerte for de frivillige som familien Davis, har virkelig været en gave! Jeg blev mødt med det største kram da jeg ankom, og tårer i øjnene da jeg forlod dem. Disse mennesker har gjort et kæmpe indtryk på mig, og fået en helt særlig plads i mit hjerte,” fortæller Josephine om sin værtsfamilie.

En typisk dag på Ernæringsprojektet

Ernæringsprojektet er de fleste dage forskellige, da frivillige arbejder i forskellige lokalområder og med forskellige projekter. De frivillige arbejder både på Educare-centre i townships, med folkeskoler udenfor townshipsene og på en babyklinik. Det er forskelligt, hvilket arbejde der bliver udført de forskellige steder, men noget de har tilfælles, er at der bliver foretaget målinger af børne og voksne, som deltager i programmet, så deres udvikling kan blive noteret. ”Derudover underviser vi også børnene i sund kost, som for eksempel at farven på frugt og grøntsager har betydning for, hvor de har en effekt på kroppen. Som at gule frugter og grøntsager er gode for øjnene,” fortæller Josephine. De frivillige laver også mad til lokale børn, som er del af Projects Abroads Vandsportprojekt. Josephine beskriver, at de frivillige ved at "for mange af børnene er dette, det sundeste måltid de får i løbet af en uge, og det er derfor ekstra vigtigt, at de får et måltid med den rigtige sammensætningen af kulhydrater, protein, fedt og ikke mindst vitaminer og mineraler.”

Derudover tager de frivillige også ud og underviser kronisk syge patienter i vigtigheden af korrekt ernæring under gravidet, sund kost generelt og ernæringsrelaterede sygdomme. De frivilliges notater omkring deltageres vægt, målinger, blodsukker og blodtryk giver dem mulighed for at følge deltagernes udvikling. Josephine fortæller, at frivillige en gang om måneden laver disse noteringer, og at de har en stor betydning. ”Inden jeg ankom til projektet blev to af kvinderne diagnosticeret med diabetes, som følge af de målinger de tidligere frivillige havde taget,” fortæller hun.

En oplevelse, som gør indtryk

Frivillig-på-ernæringsprojekt

Det frivillige arbejde og den indsats frivillige yder er værdsat af alle, som er indblandet. Men vigtigt er det også at nævne, at frivillige ofte hurtigt indser den enorme rigdom, som de modtager til gengæld. Josephine beskriver at mange af de lokale, som hun arbejdede med på projektet, har en hverdag som er meget anderledes, end hvad danskere er vant til. ”Det er så langt fra ens hverdag og tilværelse i Danmark, at det kan være svært at forstå og sætte sig ind i, men det har virkelig gjort et stort indtryk på mig,” fortæller hun. Josephine fortæller også at mødet med denne fantastiske og anderledes kultur har sat mange ting i perspektiv, ”det sætter virkelig nogle ting i perspektiv at se mennesker der kæmper hver dag for at overleve, og jeg er ikke i tvivl om at det er virkelig sundt nogle gange at se den side af historien.” At opnå dette perspektiv, er hvad mange frivillige opfatter som utroligt værdigfuldt.

Fritiden på Ernæringsprojektet

I fritiden har frivillige på Ernæringsprojektet mulighed for at nyde endnu mere af den fantastisk smukke by. Cape Town har nemlig et utal af oplevelser at byde på. De tager blandt andet ud og hiker i de mange smukke bjerge som omringer byen, heriblandt Table mountain, Taffelbjerget, som i 2011 blev kåret som et af verdens syv natur-vidundere. Josephine fortæller også, at frivillige ofte tager på diverse madmarkeder og på den kendte karaokebar, Brass Bell, i Kalk Bay, hvor de mødes med andre Projects Abroad-frivillige. Derudover bruger de tiden på at få et kendskab til Sydafrikas historie, ved at besøge Robben Island, museer og mange nyder også at surfe på Muizenberg strand, som er kendt for sine surferbølger.

 

Hvis du syntes at Ernæringsprojekt i Cape Town lyder som noget for dig, så kan du læse mere om det frivillige arbejde på projektet . Ellers har du også mulighed for at arbejde med ernæring, på et af vores mange andre Ernæringsprojekter rundt omkring i verden.

 

Tilbage til nyhedslisten

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Nyheder Feed
Tilbage til toppen ▲