You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Interview med ældre frivillige: Jill Streeten og Sheena Kelly

Hos Projects Abroad sætter vi stor pris på vores ældre frivillige, som besidder en lang række kompetencer og livserfaring, de kan dele ud af i de lokalsamfund, hvor der er brug for deres hjælp. Folk, på orlov eller pension, er tit i tvivl om, hvordan det fungerer at arbejde frivilligt i udlandet, så jeg besluttede mig for at interviewe to af vores tidligere frivillige for at finde ud af mere om deres oplevelser.

Jill har været på adskillige rejser med os, hvor hun har udforsket nye kulturer og delt ud af sin tid, energi og undervisningskompetencer. Sheena er netop vendt hjem fra sin første to-ugers rejse til Peru på vores 50 + projekt inden for humanitært arbejde og lokalsamfund. De tog sig begge god tid til at besvare mine spørgsmål og reflektere over gode råd til andre ældre frivillige, der overvejer at rejse ud med Projects Abroad.

Tre ældre frivillige i Peru besøger Machu Picchu i deres fritid

Hvorfor besluttede du dig for at rejse ud som frivillig?

Jill: Jeg tror ikke, at jeg havde frivilligt arbejde for øje, da jeg bestilte min rejse til Senegal med Projects Abroad, men jeg vidste meget lidt om landet, og jeg ville gerne et sted hen, hvor der var nogenlunde varmt. Selvom jeg taler nogenlunde godt fransk, ville jeg gerne et sted hen, hvor jeg kunne forbedre min franske.

Jeg har været værtsfamilie for mange udenlandske studerende, så jeg var interesseret i, hvordan det ville være at dele sin hverdag med en værtsfamilie i et land, hvor kulturen er meget anderledes, og hvor jeg ville opleve rollen som værtsmor fra et andet perspektiv.

Sheena: Jeg har altid haft lyst til at arbejde frivilligt i udlandet og da jeg var yngre og gik ud af skolen, var der slet ikke de samme muligheder, som der er i dag.

Hvilke reaktioner fik du fra venner og familie, da du fortalte om dine rejseplaner?

Jill: Jeg tror ikke, at mine venner og familie rystede på hovedet over mig. Jeg er vant til at rejse og det er svært for mig at overraske dem længere.

Sheena: De virkede ikke så overraskede. Til at starte med herskede der bekymring om min sikkerhed på destinationen, men efter jeg viste min mor og partner støtte og sikkerhed ssiden på Projects Abroads hjemmeside var de mere rolige.

Hvorfor valgte du at deltage i et 50+ projekt? Og hvad tiltrak dig ved dit specifikke projekt?

Sheena: Efter at havde foretaget en del research om forskellige organisationer, valgte jeg Projects Abroad pga. deres 50+ gruppeprojekt, som andre organisationer ikke tilbyder. Selvom jeg har et ungt sind, ville jeg gerne dele denne oplevelse med andre jævnaldrende. Da jeg fik øje på mit projekt på hjemmesiden, følte jeg mig meget draget af Peru (og den Hellige Dal), da det var et sted, jeg altid gerne har villet besøge, men aldrig troede, jeg ville få at se. Herudover var projektet med humanitært arbejde og lokalsamfund ideelt for mig.

Jill og en gruppe frivilige og lokale på ernæringsprojekt i Fiji

Hvordan vil du beskrive din oplevelse?

Jill: Jeg vil bestemt sige, at jeg havde en dejlig måned i Senegal. Jeg elskede den energiske stemning i St. Louis og jeg fandt hurtigt ud af, at de lokale både var venlige og nysgerrige over, hvorfor jeg var ude af rejse uden min mand. Min vært var en enke med seks børn i alderen 10-24. Hun virkede ensom og som om hun nød mit selskab.

Vi havde daglige undervisningstimer med forstanderen på den lokale skole, som virkede lidt befippet over, hvad han skulle lære mig, da han aldrig havde haft en elev, der talte lige så godt fransk som jeg. Jeg brugte en stor del af undervisningstimerne på at fortælle ham mine rejsehistorier.

Sheena: Det har været en fantastisk oplevelse, specielt at bo hos en fremmed familie, da jeg virkelig fik lov til at opleve kulturen og deres livstil. Jeg synes, at projektet var velorganiseret og som singlerejsende, der ikke har været ude på egen hånd før, var det trygt og rart at være en del af projektet.

Taget af en traditional hytte i landsby i Fiji

Kunne du finde på at tage af sted igen?

Jill: Jeg har allerede været afsted igen – efter min tur til Senegal, besluttede jeg mig for at rejse til Costa Rica og lære spansk! Det gav mig et godt indblik i, hvordan de studerende, der ankommer til England må have det, da min værtsfamilie slet ikke talte engelsk. Det var svært, så jeg vil anbefale andre at lære lidt af landets sprog, da der forekom nogle sjove misforståelser i begyndelsen.

Costa Rica var meget forskelligt fra Senegal. Undervisningstimerne var meget intense, og det var forventet at vi skulle lære 500 ord, når vi nåede slutningen af måneden. Jeg synes, at vi lærte en hel del spansk og i slutningen af mit ophold rejste jeg til Nicaragua alene og var i stand til at begå mig på egen hånd.

Jeg indså, at jeg ikke ”rigtigt” havde arbejdet frivilligt, så min næste beslutning gik ud på at tilslutte mig ernæringsprojektet i Fiji. Dette projekt gav i høj grad mening, da indbyggernes overvægt er skyld i lavere forventet levetid og det er et alvorligt problem. Min værtsfamilie havde været imod at have mig boende, da de hørte, at det var en 70-årig, der skulle bo hos dem. De blev endnu mere forskrækkede da de hørte, at en af mine jævnaldrende venner også skulle bo hos dem. Vi kom rigtig god ud af det med hinanden alt til trods.

Da jeg stadig var fristet af Sydamerika efter mit første besøg, tog jeg til Cochabamba i Bolivia tidligere på året. Her virkede det til, at min spanske grammatik var stået af, men jeg formåede at sammensætte en blanding af underlige ord, der ragte langt nok til, at jeg blev forstået. Jeg nød at bruge mine sproglige kompetencer til at arbejde på et lokalt engelsk magasin: Cochabambaen.

Sheena: Helt sikkert, og 50+ projektet er særligt tiltrækkende, fordi du deler oplevelsen med andre jævnaldrende. Herudover kan du bruge din fritid på at dele fælles opleveler i forhold til at bruge din tid sammen med andre frivillige, der er 30 år yngre end dig og derfor har en anderledes opfattelse af, hvordan man skal bruge sin fritid.

Sheena på sit 50+projekt i børnehave i Peru

Hvad vil du gerne fortælle andre jævnaldrene, der overvejer at tage ud på sådan en rejse?

Jill: Jeg vil gerne opfordre andre ældre til at tage ud og arbejde frivilligt. Jeg ville ønske, jeg havde haft muligheden, da jeg var yngre. I løbet af mit voksne liv fandt jeg ud af, at der var steder, jeg gerne ville besøge, men da jeg kontaktede andre organisationer fik jeg at vide, at de ikke arrangerede rejser for ældre over 70 – jeg var for gammel til at rejse med dem. Det er en dejlig måde at fordybe sig i landets kultur og værtsfamilien og Projects Abroad er gode til at tage sig af de frivillige.

Den eneste udfordring for mig var, at jeg aldrig bare kunne gå fra huset og sige: ”vi ses senere”. Jeg skulle altid fortælle præcist, hvornår jeg kom hjem. Det er sikkert meget fornuftigt, da mange frivillige er unge og værtsmødrene er nøje valgt baseret på deres karaktertræk og her er det jo vigtigt, at de bekymrer sig om de frivillige.

Sheena: Jeg fortryder ikke at være taget afsted. Da tiden for min afrejse nærmede sig, blev jeg en lille smule nervøs, da jeg aldrig har rejst så langt væk alene. På samme tid var jeg meget spændt, da jeg følte, at jeg var på vej ud på nye eventyr i trygge rammer.


Er du en ældre frivillig, der har lyst til at rejse ud? Vi har en lang række muligheder, vi kan tilpasse netop dine behov og interesser. Du har nu muligheden for at tage med på et af vores specialdesignede 50+ gruppeprojekter eller bruge dine kvalifikationer som professionel frivillig. Vores standardprojekter er også for frivillige i alle aldre. Er du i tvivl om, hvilket projekt du skal vælge? Kontakt os gerne, så vi kan fortælle dig mere om dine muligheder.

Tilbage til nyhedslisten

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Nyheder Feed
Tilbage til toppen ▲