You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Og så var jeg pludselig engelsklærerinde i Phnom Penh

Undervisning i Cambodja - Regina Andersen

I april og maj 2014 arbejdede jeg som engelsklærerinde på en lille skole i Cambodjas hovedstad Phnom Penh, som Projects Abroad samarbejder med. 

Engelskundervisning

De sang højere og højere ’We are beautiful – like diamonds in the Sky’ og overdøvede til sidst helt Rihannas stemme fra min medbragte MacBook Air. Jeg ville ønske, at jeg havde optaget det på min telefon, men på den anden side, her hjemme i min stue i København 5 måneder senere kan jeg stadig både seUndervisning i Cambodja - Regina Andersen og høre det for mig. Den sang transporterer mig fluks tilbage til Phnom Penhs fugtige hede, tuk-tuk transport til og fra skolen, undervisning i bare tæer og en intens glæde i hjertet.

Jeg havde orlov fra mit arbejde hjemme i København, rejste rundt i verden og forskellige omstændigheder havde bragt mig fra Kathmandu i Nepal til Cambodja. Fra en cafe i Kathmandu lykkedes det mig i de få øjeblikke, hvor wifi forbindelsen fungerede, at få kontakt til Project Abroad hjemme i København for at høre, om de med kort varsel kunne arrangere et frivilligt job i Cambodja. De kunne de, og så var jeg pludselig engelsklærerinde på en lille NGO drevet skole i hovedstaden Phnom Penh.

Der var ikke meget hjælp at hente hos de to fastansatte lærer, så jeg improviserede mig frem – både i forhold til form og indhold. Børnene var opdelt i to hold – et med børn fra 4 til 9 år og et med børn fra 10 til14 år, og det som regel meget let at se på dem, om de var inspireret, kedede sig eller ikke helt forstod, hvad jeg ville have dem til. De forstod godt øvelsen med at lytte til en sang og få identificeret så mange ord som muligt fra teksten, men de skulle have lidt hjælp.

Jeg skrev en stor del af teksten på tavlen, og så skulle de lytte efter de manglende ord. Det var lidt lettere. Vi hørte ’Diamonds’ ret mange gange, men til sidst havde vi hele teksten. ’Shine bright like a diamond – we are beautiful like diamonds in the sky’. De sang, som var de til optagelse til Popstars, med blyanter som mikrofon og var stolte som paver over at kunne alle ordene. Det var enUndervisning i Cambodja - Regina Andersen god dag på den lille skole. 

Der gik ikke lang tid før jeg måtte overgive mig helt og aldeles til børnene. De mødte mig med åbne arme, en helt enorm tillidsfuldhed, nysgerrighed og store forventninger til underholdning i såvel timerne som frikvarterne. De spillede Angry Birds på min mobiltelefon og vogtede nidkært over hinanden, så ingen fik lov at tage to runder.Undervisning i Cambodja - Regina Andersen De elskede at se mine billeder på computeren fra mine rejser rundt i verden. Billederne af dyr fra en safari i Afrika brugte vi til legen ’Slap the board’. Jeg legede købmand med de små piger, hoppede i sjippetov med de lidt ældre, spillede bold med drengene, trøstede dem, når de var kede af det og undervise dem i engelsk. Nogle gange terpede vi grammatik (de store), andre gange lavede vi ord rim eller sang eller identificerede og klippede bogstaver (de små), men oftest øvede vi sætninger. Som mange andre steder i Asien foregår standardundervisningen på den måde, at læreren siger et ord, og så skal eleverne gentage samme ord. I kor. Sådan foregik det ikke, når jeg underviste. De skulle lige vænne sig til, at de selv skulle tænke og tale i hele sætninger, men jeg fornemmede, at de kunne lidt det, og jeg synes, at de gjorde gode fremskridt, mens jeg var der. De forsøgte også at lære mig lidt khmer, men det gik mindre godt.

Den lille skole hvor jeg underviste drives af NGO’en Salvation Center Cambodia, der arbejder tæt sammen med buddhistiske munke og nonner for både at støtte den faglig undervisning og læring om buddhisme.Undervisning i Cambodja - Regina Andersen
SCC ønsker at give ’the poorest of the poor’ adgang til supplerende undervisning, mad og tillæring af sociale færdigheder i det overvejende buddhistiske Cambodja.
Børnene mediterede hver morgen efter en let omgang morgengymnastik og inden tandbørstningen. På skolen startede dagen med lidt mad, morgengymnastik, meditation og tandbørstning.

Bolig

Jeg boede i et lejlighedskompleks i den nordvestlige ende af byen sammen med andre Projects Abroad frivillige og delte værelse med henholdsvis en tysk og en australsk pige. Det fungerede fint. Der blev lavet frokost og aftensmad til os, og der blev arrangeret transport med tuk tuk til og fra vores respektive arbejdspladser. Der er rigtigUndervisning i Cambodja - Regina Andersen mange gode restauranter i Phnom Penh, både lokale og fransk inspirerede, og de dage jeg var træt af ris, spiste jeg ude for relativt få penge.

Fritiden i Phnom Penh

Med en dagtemperatur på omkring de 40, ulidelig luftfugtighed og lange skoledage var der ofte ikke tid og energi til andet end forberedelse af næste dags undervisning og lidt samvær med de andre frivillige på tagterrassen eller kølige drinks på Foreign Correspondants’ Club med udsigt over Tonle Sap. Minder fra den grusomme Khmer Rouge tid findes alle steder. Fra det grundtriste og forfærdelige Toul Sleng fængsel (nu folkemordsmuseum) til de utallige dokumentarfilm om Pol Pot, Khmer Rouge regimet, Vietnamkrigen og amerikanernes rolle og the Killing Fields (massegravene). Filmen ’Killing Fields’ vises i en af byens biografer hver dag året rundt.

Der var en del helligdage, mens jeg opholdt mig i Cambodja bl.a. Khmer New Year, som jeg tilbragte ude ved vandet i Sinoukville. Jeg tog bussen til Siem Riep, besøgte det fantastiske Angor Wat tempelkompleks og var med en flodbåd til Battambang. Jeg rejste rundt alene. Der var aldrig nogen problemer - kun søde og hjælpsomme mennesker.

Undervisning i Cambodja - Regina AndersenOm mig:

Jeg hedder Regina, bor i København og arbejder som advokat hos Bech-Bruun på 16. år. I første halvdel af 2014 havde jeg orlov. De første to måneder tilbragte jeg i Cape Town, Sydafrika på et retshjælpsklinik, som blev formidlet gennem Projects Abroad. Derefter tog jeg videre til Nepal og dernæst Cambodja, hvor jeg med Project Abroads hjælp, fik mulighed for at arbejde som engelsklærerinde på en lille NGO-drevet skole i hovedstaden Phnom Penh

Regina Andersen
Undervisning i Cambodja

Tilbage til nyhedslisten

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Nyheder Feed
Tilbage til toppen ▲