You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

En oplevelse for livet

Stephanie BentsenJeg var slet ikke i tvivl, da jeg valgte at læse til sygeplejerske, om at jeg skulle have en af mine praktikker i Afrika. Valget faldt på at blive min næstsidste praktik (modul 11) og i Ghana – et valg jeg på intet tidspunkt har fortrudt.

Livet som sygeplejestuderende

Fra august til november 2014 var jeg i Cape Coast og arbejdede som sygeplejestuderende på Cape Coast Teaching Hospital, som er det største i Central Region.

Selve hospitalet ligner lidt noget du kunne finde herhjemme. Især operationsstuerne og intensivafdelingen lever stort set op til danske standarder, dog oplevede jeg flere gange at udstyret på de almindelige afdelinger ikke virkede. Når udstyret ikke virker gælder det om at være kreativ, meget kan fikses med plaster.

Stephanie BentsenSom studerende har man hjemmefra en række krav fra sygeplejeskolen, alt papirarbejdet hjælper Projects Abroad med at få styr på. Der er dog mange ting dernede der er anderledes.

Jeg fik ikke tilknyttet en vejleder, som man kender det herhjemme fra, men tilgengæld udvalgte jeg mig nogle personer (sygeplejersker eller læger) på de forskellige afdelinger, som jeg brugte som vejledere. Jeg skulle selv sørge for at opfylde min uddannelses krav til min praktik. Hospitalet gik ikke så meget op i min uddannelse, mere at jeg arbejdede og hjalp til med alt det jeg kunne, hvilket var fint for mig.

Det meste af tiden arbejdede jeg på lige fod med de færdiguddannede sygeplejersker og arbejdsopgaverne var derefter. Stephanie BentsenJeg har blandt andet: udført sårpleje, sygeplejedokumentation, målt værdier, givet medicin, anlagt PVK, taget blodprøver, assisteret læger med mindre procedurer eller operationer, indlagt og udskrevet patienter.

Jeg har set rigtig mange spændende ting, som man ikke støder på så ofte i Danmark. Jeg har oplevet alt fra børn der døde af dehydrering og den sorg det medfører, store skader efter bilulykker til fødsler og glade familier.

Min største udfordring ved at arbejde på hospitalet var sproget. Selvom engelsk er det officielle sprog i Ghana, var det ikke alle patienter der talte engelsk – og det kan være ret svært at kommunikere med en patient, når man ikke snakke samme sprog. Alt personalet derimod kunne snakke engelsk, men snakkede twi eller fante når de snakkede indbyrdes.

At bo lokalt

Stephanie BentsenJeg boede hos en sød værtsmor, som var vant til at have frivillige. Jeg boede der en kort periode som den eneste frivillig, men det var intet problem, der blev altid taget godt hånd om mig. Mig og de andre frivillige i huset var så stor en del af familien, at vi blev inviteret med til en navngivningsceremoni af vores værtsmors barnebarn, hvilket var en helt fantastisk oplevelse og indblik i den ghanesiske kultur.

Jeg har i kortere eller længere tid boet sammen med andre frivillige fra bl.a. Luxemburg, Tyskland, Østrig og England. Det er super rart at bo sammen med andre frivillige som man kan dele oplevelser med, rejse med og som er i samme situation som en selv, nemlig at være i et nyt land med en meget anderledes kultur.

Det hus jeg boede i var rigtig fint og havde alt vi havde brug for. Dog havde vi længere eller kortere perioder, hvor vi ikke havde strøm eller vand. I starten kan det være rigtig frustrerende, men jeg blev rimelig hurtig vant til at benytte strøm og vand når det var der.

Kultur og fritid

Som alle der har været i Ghana, vil sige, så er ghaneserne super venlige og imødekommende. Det er rigtig nemt at falde i snak med folk og jeg endte sågar med mange lokale venner. Mine lokale venner har betydet, at jeg har fået et godt indblik i den ghanesiske kultur, som er meget anderledes end den danske.

Stephanie BentsenJeg lærte automatisk lidt af de lokale sprog twi og fante og det er ret behjælpeligt at kunne lidt. Men det ord jeg husker bedst er ”obroni”, som betyder ”hvid”. De fleste børn du møder på din vej vil kalde dig ”obroni” og vinke, løbe efter dig og måske endda røre dig.

I fritiden er der masser at lave og se. I Cape Coast er der alt lige fra strand og hyggelige mødesteder til Cape Coast Castle og Kakum National Park. Derudover er Mole Nationalpark, Wli vandfald og bjerget Afadjato klart et besøg værd. Man kan tage busser eller trotro (minibus) til de fleste steder. Komforten er ikke altid lige god på de lange strækninger, men det er en nem måde at komme omkring på.

Jeg valgte at rejse lidt rundt i nogle af weekenderne og tage en større rundrejse på 2 uger efter jeg havde færdiggjort mit projekt – når nu man er i Ghana, bør man opleve så meget som muligt.

Ebola

Stephanie Bentsen

Mange er rigtig bekymrede for ebola-udbruddet i Vestafrika. Jeg vil ikke sige at man ikke skal være bekymret, det er selvfølgelig noget man skal overveje inden man tager af sted, men for mig var det ingen hindring.

Som situationen er lige nu er der ikke ebola i Ghana og der har ikke været det på noget tidspunkt. Det betyder dog ikke at landet er upåvirket.

Ghana er gået fra at være en rigtig populær rejsedestination, til at folk aflyser deres rejser pga. frygten for ebola, hvilket jeg synes er rigtig ærgerligt.

Turistindustrien har rigtig svært ved at overleve og de små hyggelige turist-shops lukker en efter en. Jeg oplevede at bo på et hotel i slutningen af oktober, som ikke havde haft nogle gæster siden midten af august – det er ikke normalt i Ghana.

Udover færre turister, er der også færre frivillige. Især på hospitalet var de så småt begyndt at blive lidt desperate over at der manglede frivillige kræfter. Jeg ved fra andre frivillige at care og teaching projekterne også kunne mærke og led under det færre antal frivillige. 

Ghana er rigtig godt forberedt på ebola. Alle får tjekket temperatur i lufthavnen og hvis der kommer en patient på hospitalet med symptomer starter det helt store beredskab. På det hospital jeg var på, havde de specielle arbejdsgrupper med ebolaforberedelse som holdte møder hver til hver anden uge.

Jeg var personligt ikke bange for ebola selvom jeg arbejdede på et hospital. Jeg var altid opdateret med situationen og jeg havde på forhånd besluttet mig for hvad jeg ville gøre, hvis ebola ville komme til Ghana.

Ebola situationen har været stabil i en længere periode nu og spreder sig umiddelbart ikke til andre lande. To af de lande der har været ramt, er nu frikendt igen.

Jeg synes det er rigtig ærgerligt at lande, som ikke har ebola, er så påvirket af sygdommen.  

Jeg har haft mit livs oplevelse i Ghana på både godt og ondt, mødt de mest fantastiske mennesker og fået venner for livet – jeg ville gøre det hele en gang til hvis jeg kunne.

Hvis du vil læse mere om mit ophold i Ghana, så tag et kig på min rejseblog: http://stephaniebentsen.blogspot.dk

Stephanie Bentsen

Tilbage til nyhedslisten

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Nyheder Feed
Tilbage til toppen ▲