You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Undervisning i Peru - Sarah Holm

En beretning fra min tid i Peru

Sarah Holm

D. 11. januar 2014 tog jeg flyet fra Københavns Lufthavn til Cusco i Peru. På trods af flere samtaler med medarbejderne i Projects Abroad og diverse læste beskrivelser havde jeg ingen anelse om, hvad jeg havde meldt mig til. Dette skulle vise sig at blive 12 fantastiske uger, der mest af alt viste mig, hvor meget jeg selv kunne gøre, når jeg fik tildelt ansvaret, og hvor fantastisk det er at engagere sig i en anden kultur – her den peruanske.

Gennem mine 12 uger som frivillig var jeg tilknyttet to forskellige projekter, der begge engagerede mig i at undervise i engelsk. Det var to meget forskellige oplevelser, da jeg også havde to forskellige bopæle, men jeg kan absolut tale for og imod begge.

Jeg blev kastet ud i det

Mit første projekt var i udkanten af den store turistby Cusco, hvor jeg blev indkvarteret hos den pensionerede lærer Miranda, der levede i et hus med en af sine døtre, mens hendes andre voksne døtre ofte vandrede ind og ud. Jeg boede her med en sød australsk pige, som jeg hurtigt blev gode venner med, og vores projekt var i gåafstand fra vores hus.

Jeg ankom søndag eftermiddag og på trods af alle de nye indtryk, blev jeg kastet direkte ud i arbejdet mandag morgen. Da skolerne har en lang sommerferie mellem jul og nytår, har børn og lærere fri, men her tilbyder Projects Abroad et gratis 6-ugers kursus for peruvianske engelsklærere, da forventningerne til deres engelskkundskaber mildest talt er bundlave – alligevel vil mange gerne blive bedre.

Engelskkursus for granvoksne peruvianere

Sarah Holm

Her blev jeg sat sammen med en 18-årig amerikansk dreng, og efter lærerne var blevet inddelt i klasser efter niveau, fik vi tildelt en klasse, midler og ideer til undervisningen. Derefter skulle vi så tilrettelægge de kommende seks ugers engelskkursus for granvoksne peruvianere. Dette var en kæmpe prøvelse, da jeg ikke har nogen specifik baggrund i engelskundervisning, men da vi havde en vejleder på, og et kontor hvor alle mødtes hver eftermiddag for at forberede den næste dag, var det alligevel det, man kan kalde en succes. Jeg har aldrig før oplevet så stor en taknemmelighed, som de lærere viste os undervejs, og selv om vi begge var utrænede og unge, viste de en uendeligt stor tillid til os – og dette glemmer jeg ikke sådan lige.

Mine spanskkundskaber blev sat på prøve

Efter lærerprojektet tog jeg to ugers ”ferie” for at rejse rundt i Peru med nogle af de andre frivillige, og derefter flyttede jeg til landsbyen Calca, der ligger ca. en times kørsel fra Cusco. Her blev jeg indkvarteret ved en fantastisk familie bestående af en mor og far og deres søn på 19 år og datter på 14 år. Her fik jeg den fornemmelse af det peruvianske familieliv, jeg egentlig savnede ved min tidligere vært, til gengæld følte jeg en degradering ift. mit frivillige arbejde. Hvor jeg før havde fået et kæmpe ansvar for at komme med det hele, skulle jeg nu blot følge en engelsklærer på den lokale skole, og selv om dette var en spændende oplevelse, var det nok den forkerte retning at gå for mig, da jeg netop var blevet vant til friheden i at bestemme selv. Jeg nød dog virkelig at være iblandt børn, og her blev mine spanskkundskaber virkelig sat på prøve, da ingen talte et brugeligt engelsk (det gjorde de heller ikke i nogen af mine værtsfamilier). Måske kan man sige, at jeg her selv fik mere ud af det, end børnene, jeg skulle undervise, gjorde.

To vidt forskellige oplevelser

Sarah Holm

Altså fik jeg to meget forskellige oplevelser: Et peruviansk byliv hos en ældre kvinde, hvor arbejdsbyrden var stor, og et landsbyliv hvor mit fokus mere bevægede sig over på fritiden og familien. Begge var interessante, og jeg havde det virkelig godt hele vejen igennem, så jeg kunne ikke ønske mig mere. Når man bor i en sådan markant anderledes kultur er der altid op- og nedture, men det var nu utroligt let at føle sig hjemme alligevel, da værtsfamilierne er vant til vestlige frivillige, og der er altid andre frivillige tæt på, som man kan dele de mange indtryk og historier med. Nogle af de andre frivillige er jeg endnu i kontakt med, selv om vi er fra vidt forskellige lande.

Jeg har lært utroligt meget af at være frivillig, og jeg fortryder ikke et sekund, at jeg tog til Peru. Selvfølgelig er det hele ikke glimmer og glamour, og nogle gange kan man tvivle på, hvad formålet egentlig er med det, man bruger tid og penge på. Men når man ser taknemmeligheden i omgivelserne omkring dig, er du ikke i tvivl. Måske blev mine elever ikke så markant bedre til engelsk, som min fantasi kunne ønske sig, men jeg ved, jeg også har gjort et andet vigtigt indtryk: Jeg var der for at hjælpe. Mine peruvianske familier og elever var godt klar over, jeg kunne bruge min tid og energi andetsteds, men jeg brugte den i hjemmene og klasselokalerne hos dem. Dette, tror jeg, hverken de eller jeg vil glemme.

Læs mere om projektet her

Se videoer om Undervisning her

Sarah Holm

Tilbage til Frivilliges beretninger

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Frivilliges Beretninger Feed
Tilbage til toppen ▲