You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Frivilliges beretninger : Sidsel G., Alle Byggeprojekter i Ghana

Rejsen Mod Det Ukendte – at finde sig selv.

Sidsel G.

På min sidste dag i Ghana gik jeg hjem fra byggepladsen i bare fødder – for selv efter et utal af løbeture hjemme i Danmark, og 9 intense uger i Ghana, ja så var mine sko så gode som nye i øjnene på den 17-årige Kwame, som kun ejede et par slidte badesandaler. Samme glæde bragte mit tøj, min pandelygte, batterier, myggenet, osv. – de ting jeg hver eneste dag tager for givet at jeg bare kan købe når jeg har brug for dem. Det er bare ikke alle der kan det – og under mit ophold i Ghana fik jeg for alvor øjnene op for hvilken betydning de små ting har her i livet.

Efter 7 somre på en amerikansk sommerlejr, endt læreruddannelse og et udløbet barselsvikariat stod jeg med tiden til at prøve noget nyt, prøve noget grænseoverskridende og på alle måder anderledes end alt det jeg kendte til i en alder af 28 år. Derfor besluttede jeg mig for at tage af sted som frivillig – Ghana blev min destination, og selve projektet blev efter nogen tids overvejelse besluttet: der skulle bygges, med andre ord kunne jeg være med til at sætte mit præg på noget der vil glæde lokalbefolkningen i mange år ud i fremtiden.

Forløbet frem mod selve afrejsen bar præg af alt det praktiske: vaccinationer, visum, billetter, osv. Dette var med Projects Abroad som guide hele vejen igennem. Dagen før jeg tog af sted blev jeg ringet op af en repræsentant fra Ghana, som da bare lige skulle tjekke om jeg var klar. Af sted kom jeg – og nu var jeg for alvor på vej mod det ukendte. Jeg blev mødt af den ekstreme varme og en meget glad Projects Abroad mand – han snakkede fra lufthavn til hostel, og det var lige det jeg havde brug for da jeg var landet. Kanonstart i mørket.

Sidsel G.

Nu var der taget hul på mine 9 uger i Ghana – og hvilke 9 uger det endte med at blive. FANTASTISK – jeg blev rig på livet, klogere på den verden vi lever i, og måske mest af alt på mig selv. Jeg blev indlogeret hos min dejlige værtsfamilie i Kwamoso, sammen med to andre frivillige – og livet hos dem var så simpelt og primitivt som det næsten kan blive, men fyldt med varme og glæde. Vi var deres døtre, og de passede godt på os. Forholdene var enkle, mit bad var en spand med regnvand, mit vækkeur var de geder og høns der nu gik omkring os, og aldrig har jeg læst så mange bøger og spillet så meget yatzy – der var ikke tv, sociale medier, osv. til at forstyrre vores hverdag.

Hver morgen tog vi af sted med tro-tros (faldefærdige minibusser) for at komme på arbejde – byggearbejdet var fysisk hårdt, men yderst tilfredsstillende. Med bare 5 simple ”ingredienser” kunne vi bygge to klasselokaler. Sand, vand, jord, sten og cementmix skabte vi to rum som fremover vil glæde børn og unge fra lokalområdet. Der blev slidt, slæbt, gravet, blandet, bygget, pudset, osv. i samarbejde med lokale arbejdere, men til trods for sprogbarrieren var der god stemning og herlige grin hver eneste dag.

Sidsel G.

Vi var lige ved siden af skolen, og blev altid mødt af glade børn som skulle holde i hånd og bæres det sidste stykke til skolen. Eleverne går hver eneste dag 45-60 min til og fra skole på bare fødder langs trafikerede veje for at modtage undervisning gratis takket være Projects Abroad. Deres glæde ved livet smittede af på alle os frivillige, og man forstår virkelig hvor godt vi har det i den vestlige verden. Vi kan ikke tillade os at klage.

Pludselig at være ”den fremmede” var udover varmen den største udfordring, der blev peget, råbt, stirret, rørt og snakket om, og ikke alle havde forståelse for den personlige grænse vi er vant til hjemmefra. Det var overvældende til tider, men størstedelen af tiden blev man mødt med smil, gæstfrihed og stor interesse.

Hver weekend havde vi mulighed for at rejse rundt i Ghana, og vi tog tit af sted 10-12 frivillige sammen. Man blev introduceret til at land med en hulens masse at byde på, men som mangler folk der tager initiativ til at skabe struktur. Ghana har SÅ meget, og det er ikke helt forkert når folk siger at det er ”porten til Afrika”.

Sidsel G.

Projects Abroads team i Akuapem Hills var limen blandt os frivillige – for til trods for at vi i det daglige var spredt i flere små landsbyer, så fik vi skabt et sammenhold takket være et tilstedeværende og initiativrigt team. Der blev arrangeret quiz-nights, fodboldkampe, sportsdage på børnehjem, udflugter, osv. Det er et utrolig sundt møde mellem forskellige nationaliteter, og alt det jeg har lært under mit ophold vil følge mig resten af livet – jeg tog del i noget betydningsfuldt, jeg gjorde en forskel, alt i mens jeg blev klogere på livet.

Når jeg ser tilbage på mit ophold, så er det med stolthed og ydmyghed – for hold op hvor er jeg heldig med det liv jeg har, og hvor glemmer jeg tit at være taknemmelig for alt det jeg er blevet givet. Måske de lokale havde ret når de sagde ”you rich”, for jo jeg er rig – jeg er rig på oplevelser og indtryk, og det slår til hver en tid materielle goder og penge.

Det er de små handlinger og gerninger her i livet som ofte ender med at have den største betydning. Alle kan gøre en forskel – det er bare at kaste sig ud i det.

Sidsel G.

Frivillige er alle forskellige og har derfor forskellige oplevelser. Dette er en personlig beretning, og din egen oplevelse på projektet kan være helt anderledes. Vores projekter udvikler sig løbende med tiden. Vind og vejr kan også have en indflydelse på dit arbejde på projektet. Vi anbefaler derfor, at du bruger disse beretninger som inspiration og forholder dig til selve projektbeskrivelsen eller kontakter vores danske rådgivere.

Tilbage til Frivilliges beretninger

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Frivilliges Beretninger Feed
Tilbage til toppen ▲