You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Frivilliges beretninger : Rune W., Inka og Wariarkæologi i Peru

Eventyr, oversvømmelse og arkæologi i Peru

Rune W.

Rune W. er 21 år og kommer fra Esbjerg. Ligesom mange andre unge på samme alder valgte Rune i oktober 2012 at rejse med Projects Abroad for at arbejde som ulandsfrivillig. Valget faldt på Peru, og i fire måneder arbejde Rune sammen med frivillige fra hele verden i den gamle Inkaprovins, Cusco.

Rune arbejdede først to måneder på et humanitært projekt. Han boede hos en lokal værtsfamilie i en lille landsby, Sillacancha. Rune arbejdede som en slags pædagogmedhjælper i en børnehave med 30 børn i alderen 3-5 år. Han indså hurtigt, at selvom den lokale lærer var dedikeret og dygtig, var det en kæmpe opgave at stå for alt arbejdet selv. Rune kunne derfor udfylde en støtterolle således at læreren fik mere tid til det enkelte barn og børnene kunne få en mere lærerig dagligdag.

Rune W.

Manglende ressourcer er en konstant udfordring i peruvianske skoler, og Rune opdagede at hans egne hjemmelavede materialer kunne bruges til mere spændende aktiviteter også. ”Som frivillig var jeg med til at få børnehaven til at fungere bedre,” siger Rune.

Efter to måneder i på projektet i børnehaven var Rune klar til et andet og væsentligt arbejde på Inkaprojektet. Der var ikke to ens dage! Rune vandrede til ruiner, og han deltog aktivt i det fysiske arbejde på både udgravningssteder og i forbindelse med vedligeholdelsen af de frivilliges hus i området. Projektet indebar også forskellige typer arbejde i lokalsamfundet. ”Som frivillig spiller du en kæmpe rolle i det arkæologiske arbejde i dalen,” siger Rune. ”Staten støtter ikke arbejdet særligt meget.” Rune lagde også mærke til at de frivilliges arbejde var en stor hjælp for lokalsamfundet, især fordi de lokale børn fik mulighed for at øve deres engelskkundskaber med de frivillige.

Rune W.

Rune havde en ret usædvanlig oplevelse som ulandsfrivillig i Peru. Imens han arbejdede på Inkaprojektet, blev området udsat for en voldsom oversvømmelse. Rune og de andre frivillige hjalp derfor de lokale indbyggere mest muligt. ”Selvom det var en frygtelig og chokerende oplevelse, var jeg med til at hjælpe indbyggerne med at redde deres indbo, og det var en de mest meningsfulde oplevelser i mit liv.”

Rune lærte en masse spansk i løbet af sine fire måneder i Peru, og især under de to måneder hos en lokal værtsfamilie. Han fandt også forskellene på Peru og Danmark interessante. ”Jeg lagde mærke til at børnene i Peru lader til at være meget mere hårdføre end børnene i Danmark. Jeg har set dem falde med ansigtet direkte ned i asfalten og rejse sig uden at fortrække en mine – også selvom der stod voksne klar med en trøstende hånd. Imponerende!” I Peru fik Rune et nyt perspektiv på tilværelsen, og han rejste hjem med mange nye venskaber i bagagen.

Rune W.

”Følesen af at udrette noget var der altid, også selvom mit arbejde ikke altid kunne ses med det blotte øje. Det var mere det at udrette noget betydningsfuldt for andre mennesker som gav mening.”

Runes bedste råd til kommende frivillige er at være forberedt på en udfordring og at have lidt spanske gloser klar.

Rune W.

Frivillige er alle forskellige og har derfor forskellige oplevelser. Dette er en personlig beretning, og din egen oplevelse på projektet kan være helt anderledes. Vores projekter udvikler sig løbende med tiden. Vind og vejr kan også have en indflydelse på dit arbejde på projektet. Vi anbefaler derfor, at du bruger disse beretninger som inspiration og forholder dig til selve projektbeskrivelsen eller kontakter vores danske rådgivere.

Tilbage til Frivilliges beretninger

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Frivilliges Beretninger Feed
Tilbage til toppen ▲