You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Natur & Miljø i Cambodja - Sandra Thorsen

Sandra Thorsen Sandra Thorsen

Om to dage forlader jeg Cambodja igen efter en lille måneds ophold på en paradisisk ø. Jeg har været her siden d. 7. februar og tager hjem d. 3. marts, og har deltaget i dykkerprojektet på Marine Conservation Cambodia (MCC). Jeg vil med det samme fraråde andre at gøre som jeg. Hvis I vel have noget ud af projektet skal I have mindst 2 måneder til rådighed. På den måde er der tid til at få et dykkercertifikat, arbejde på projektet, samt rejse lidt i weekenderne.

Sandra Thorsen

Det første jeg vil gøre kommende frivillige opmærksomme på er begrebet ”island time” – alt foregår i et meget stille og roligt tempo, meget langt fra den hverdag vi kender i Danmark. For mig var det svært at vænne mig til, da jeg til dagligt studerer og er bekendt med et stresset miljø. Selvom formålet med denne rejse til dels var at stresse af, var det en stor omvæltning for mig. Der gik næsten en uge fra jeg ankom til øen til jeg kom i gang med at dykke, hvilket jeg fandt enormt ueffektivt. Og det mest frustrerende var, at man ikke rigtig fik nogen informationer om hvad der foregik. Det viste sig dog at der var tale om dårlig timing for mit ophold. Projektlederen for Projects Abroad var hjemme på ferie, Dykkerinstruktør 1 skulle rejse fredag, som jeg kom tirsdag og Dykkerinstruktør 2 havde et dødsfald i familien og var derfor forsvundet fra øen. Det hjalp gevaldigt, da der kom flere nye frivillige som også skulle have dykkerundervisning. Pludselig var vi 4 i ”klassen” og jeg havde en buddy. Det gav god mulighed for at få snakket med nogen om andet end opholdets varighed og hvilket land jeg kom fra.

Nu var vi i gang med at dykke og på vej mod Open Water. Jeg husker stadig condined water 1 – første gang jeg skulle trække vejret under vand og jeg ikke var helt sikker på, om jeg nu turde stole på at udstyret ville give mig luft – men det gjorde det! Og det er fantastisk. Og allerede næste gang man kommer i udstyret stoler man på det.

Et af de dyk der gjorde mest indtryk på mig var ”Deep Dive”, selvom man ikke må stræbe efter dybde(!). Dybdedykket ligger i Advance delen efter Open Water. Vi var en gruppe på 4 + dykkerinstruktøren og det føltes som om bunden aldrig ville komme. I forhold til de 14-16 m vi havde dykket på Open Water, virkede de 24-25 m helt vildt ved siden af. Og vi fandt revet. Taylor havde sagt, at det var svært at finde, så det var en god overraskelse. Flotte koraler der viftede i strømmen og mange fisk.

”Weekenderne på øen er meget afslappet” havde man fortalt mig og jeg havde medbragt 3 bøger. Men den første weekend var overraskende. Lørdag blev alle frivillige kaldt ned på Ones (den lokale bar, som har glimrende iskaffe, is-the og kiks) uden rigtig at vide hvad der skulle foregå. Vi blev bedt om at følge efter de lokale som førte os gennem vildnisset, gennem støv og en hel del mudder. Pludselig var jeg taknemmelig for at jeg ikke havde fået mine sandaler med i farten – når man var rigtig heldig sank man i til knæet.

Sandra Thorsen

Vi skulle hjælpe med et vandrør, det rør som førte ”rent” ferskvand ned til landsbyen og til os frivillige. Røret løb parallelt med et vandløb, som vi blev gennet ud i. Røret skulle underbygges med sten. Vi fulgte efter Khmer gutterne og dannede en lang kæde og så begyndte transport af sten som blev fundet i og omkring det lille vandløb. Små og STORE sten! Khmer gutterne morede sig mægtigt når de sendte en stor sten op gennem rækkerne og de frivillige tøser, deriblandt mig, sukkede og stønnede under vægten. Og der blev ved og ved med at komme sten, mudderet nåede op til begge ører og ryg og arme værkede. Det føltes som skulle det blive ved for evigt. Men så pludselig var vi færdige. Vi begav os tilbage gennem mudderet og direkte ud i havet for at skylle sved, tårer og genstridigt mudder af. Oplevelsen havde varet mindre end to timer, men den gav anledning til flere timers snak og underholdning blandt de frivillige.

Børnene på øen bliver undervist i engelsk om aftenen, når dagens dykning er overstået. Det er frivilligt om man vil deltage. Jeg deltog en uge på det yngste hold. Generelt var min rolle at sidde sammen med børnene og forsøge (!) at holde deres opmærksomhed på læreren og deres numse i gulvet. En af de første aftener hvor jeg blot observerede, havde man fået fat i tandbørster og tandpasta til alle børnene. Alle fik en tandbørste og var ellevilde for at få tandpasta på – og ikke for lidt da. De blev undervist i hvordan de skulle børste, men koncentrationen forsvandt, da de fik tandbørsterne indenbords og de skreg og løb rundt. De havde aldrig smagt tandpasta før.

Hvis nogen af jer danskere skal ud på øen og har bekendte tandlæger eller noget, så ved jeg at de allerede nu har brugt tandpastaen op og sikkert også fået smidt en tandbørste eller to væk. Bare en idé.

Jeg ved at Projects Abroads projektleder er tilbage på øen og har organiseret det hele igen og hvis I er klogere end mig og har mere tid, så håber jeg jeres ophold kan vare minimum 2 måneder. I den tid hvor I ikke dykker endnu, kan i bruge jeres tid på at samle skral op på stranden (det lyder måske kedeligt, men det er ecoturism ikke?) og engagere jer i undervisningen. Hvis man har lyst kan man sagtens låne en snorkel og øve sig på fiskene på det lille rev ud for vores område. Man kan næsten altid finde frivillige til en iskaffe på One’s, et kortspil eller deres fremragende nuddelsuppe. Landsbyen er ikke stor, men de virker alle oprigtig glade for vores tilstedeværelse på øen. Det er dog vigtigt også at huske den ”fjerne” ende af landsbyen, hvor de bl.a. sælger søde mangoer (i Cambodja spiser de dem også grønne og ret sure).

Når først I har vænnet jer til dagens gang på øen, vil I opdage at det er en ø i paradis. Og når I står op om morgenen, så giv tid til at nyde morgensolens spil og udsigten med nattens junglelyde i baggrunden.

Jeg ønsker alle nye frivillige en rigtig god tur. Husk at opleve hver dag på øen, men husk også resten af Cambodja.

Sandra, 24 år, biologistuderende.

Sandra Thorsen

Læs mere om projektet her

Se videoer om Natur & Miljø her

Sandra Thorsen

Tilbage til Frivilliges beretninger

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Frivilliges Beretninger Feed
Tilbage til toppen ▲