You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Mikrofinans i Cambodja - Nicolai Nygaard

Mikrofinans i Cambodja

Ulidelig varme, støj og stank. Sådan er hovedstaden Phnom Penh (der af de lokale udtales Pnom Pæng), og det var mildest talt en omvæltning efter godt 20 timers rejse fra -5 graders, mørketynget Danmark til 34 graders asiatisk tuk tuk-kaos. Men chokket fortog sig hurtigt, og Cambodja blev en fantastisk oplevelse, der gav mig uvurderlig indsigt i spændet mellem fattigdom og optimisme.

Specialekuller

Mikrofinans i Cambodja

Jeg sad i foråret 2015 og kunne se enden på mit kandidatstudie og manglede blot at skrive mit speciale - og i den situation bliver man rastløs og tager nogle ting op til overvejelse. Fik jeg rejst nok, mens jeg kunne som studerende? Hvad med den famøse internationale profil og udsynet – har jeg det? Hvad er det egentlig lige, jeg vil, når jeg er færdig? Spørgsmålene trængte sig på, og det er naturligt, når man begynder at nærme sig sidste kapitel i studiebogen.

Mit svar var at finde et relevant projekt i udlandet, som jeg kunne dedikere mig til, og som jeg kunne se frem til, når tykke bøger, små bogstaver på en skærm, irriterende vejledere og læsesale blev for meget. Det blev mikrofinansprojektet i Cambodja.

Lavpraktisk mikrofinans

Mikrofinans i Cambodja

Sagt ærligt, så jeg havde forventet noget andet, end det der mødte mig. Mikrofinansprojektet var spændende, og jeg arbejdede med nogle rigtig gode andre frivillige. Men projektet er meget nyt og meget basalt, og det skal man lige være klar over. Folk, for det meste kvinder, i det lokale ”community” Russey Keo i Phnom Penh, kan anmode om et lån til deres respektive forretning, typisk salg af tørrede fisk, morgenmad, kager eller andre snacks på gaderne. 120$, der afdrages med 8$ hver anden uge uden rente men med 3$ tvungen opsparing oveni. Det er det finansielle aspekt af projektet og omfattede ikke just store beregninger og budgettering, da der ikke var meget mere end 30 låntagere. Jeg havde forventet et mere etableret og større projekt, men det var ikke nødvendigvis dårligt.

Cambodjansk optimisme

Mikrofinans i Cambodja

Det berigende i projektet var indsigten i låntagernes personlige forhold og forretning. Næsten dagligt var vi på besøg hos låntagere, enten for at indkræve tilbagebetalinger eller for at tage pulsen på deres forretning. Man bliver derfor bogstaveligt talt budt indenfor i deres meget primitive hjem, midt i ”dagligstuen” snakker man med dem (dog med en oversætter) og hører om deres personlige forhold, hvordan det går med sønnen i fængsel, om manden er holdt op med at drikke, om den lille får sin medicin, osv.

Det er også her man oplever den ukuelig optimisme, som Cambodjanske folk besidder. Man sidder over for en meget fattig del af befolkning, der lever ved flobredden af Mekong i skrald, stank og fluer; og så sidder de der og smiler, griner og fortæller historier, og børnene leger, løber og griner. Det er helt unikt og meget berigende at opleve – og man kan ikke andet end at få lidt dårlig samvittighed over luksusbekymringer om speciale, karriere og boligforhold.

Hverdagstrivialitet og weekendture

Mikrofinans i Cambodja

Jeg boede i et frivilligkompleks sammen med 15 andre søde frivillige i alle aldre og med forskellige nationaliteter. Der er god mad, fornuftige forhold og fine, afkølede faciliteter og god stemning, og der er mulighed for at tage ud i byen og gå på marked, i biografen, spise fint, eller gå i tempel og meditere. Dagligdagen afviger ikke meget fra det, man kender hjemmefra, men når ugen er omme, har man brug for at komme væk fra hovedstadens og lejlighedens klaustrofobiske atmosfære – og det er der heldigvis rig mulighed for.

Jeg slog mig hver weekend sammen med andre frivillige og drog med bus ud i landet. Turene gik til Siem Reap for at se de oldgamle, fantastiske templer, til Sihanoukville for at feriere den med god mad, fest og ø-ture, Kampot for gå på krabbemarked og køre på scootere ud i landet, og Koh Rong for at opleve et ægte paradisisk getaway fra det etablerede samfund. Weekendturene var fantastiske og vigtige for min tur, og jeg vil opfordre alle til at komme af sted i hvert fald i nogle af weekenderne.

Mine vigtigste souvenirs

Min tur har været helt fantastisk, og den var dét pusterum og den inspiration, der skulle til, før jeg blev færdig med min uddannelse. Når man snorkler i Sihanoukville, æder en oliestegt tarantel i Siem Reap eller ser på ildfluer i skumringen i Kampot, så glemmer man det hele derhjemme for en kort stund, og det giver mulighed for at komme tilbage med et nyt syn. Jeg er glad for, at jeg fik mulighed for at få kigget lidt indad og opdage nogle ting om mig selv og samtidig lidt udad og se, hvordan man ellers kan leve og se på tilværelsen. Det var vigtigt for mig, og det vil jeg unde enhver anden. Til dét formål er mikrofinansprojektet og Cambodja fantastisk.

Læs mere om projektet her

Se videoer om Mikrofinans her

Nicolai Nygaard

Tilbage til Frivilliges beretninger

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Frivilliges Beretninger Feed
Tilbage til toppen ▲