You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Medicin & Sundhed, Fysioterapi i Samoa - Jens Hoj

Rejsebrev fra Samoa

Jens tilser rugbyspiller under kamp

Som så mange andre studerende på VIA University Collage, havde jeg længe overvejet en praktikperiode i udlandet. Det blev hverken på modul 9 eller 12, så det måtte jo blive på modul 13, hvis det skulle være. Jeg har altid været glad for at rejse, og siden jeg begyndte på fysioterapeutuddannelsen, har jeg haft lyst til at afprøve min viden og praktiske genskaber på idrætsudøvere. I første omgang søgte jeg vidt og bred, men fandt efterhånden ud af, at der ligger rigtig meget arbejde i planlægningen af et sådan praktikophold. Med en forventning om at komme uden for Europas grænser, og med et håb om at komme til at have med idrætsudøvere at gøre, valgte jeg at alliere mig med en organisation, der hedder Projects Abroad.

Projects Abroad

Hos Projects Abroad er der som fysioterapeutstuderende masser af muligheder for at prøve sig selv af. Fx på et sundhedsprojekt i Etiopien, et hospice i Rumænien eller et lokalt hospital i Mongoliet. Hver destination har sine egne kendetegn og udfordringer. Det gælder altså om at finde den destination, der passer til ens egne ønsker. Efter at have kigget deres destinationer igennem, lykkedes det mig at finde en, der ville passe til mine ønsker. Valget faldt på Samoa.

Hvorfor Samoa?

Der er flere grunde til, at jeg valgte Samoa som min destination for praktikperioden. Først og fremmest kunne Samoa tilbyde mig at komme til at arbejde med eliteidrætsudøvere, hvilket længe har været min interesse. Derudover ville jeg også komme til at arbejde under anderledes forhold, end vi kender dem herhjemme. De anderledes arbejdsforhold ville komme til at stille krav til min kreativitet. Og så ville det selvfølgelig også være en stor oplevelse at komme til en del af verden, der ligger så langt hjemmefra. Endelig lå praktikperioden i forlængelse af sommerferien, så det var oplagt at planlægge et besøg i New Zealand inden.

Praktiksted

Forud for mit praktikophold i Samoa, har jeg været i praktik på blandt andet Genoptræningscenter Kjellerup, Lokalcenter område Christiansbjerg og Psykiatrisk Hospital i Risskov. I denne omgang hed min praktikplads Samoa Rugby Union, der ligger i bydelen Faleata i hovedstaden Apia. Samoa Rugby Union har oprettet et High Performance Program (HPU), hvor landet bedste rugbyspillere samles og træner sammen fem dage om ugen. Den fysiske træning bliver ledet af fysiske trænere på internationalt niveau, og består af både styrke- og konditionstræning. Endelig er der også spilrelateret træning på programmet for spillerne, enten foregår ved HPU eller på Apia Park, der er landet internationale stadion, der ligger i den anden ende af byen. Transporten fra HPU til Apia Park og tilbage igen foregår enten med bil eller på ladet af en lastbil sammen med spillerne.

Arbejdsopgaver

'Jens behandler rugbyspillers knæ

Fordi Samoa er et land med få ressourcer, er der mange forskellige arbejdsopgaver ved Samoa Rugby Union, og mange af arbejdsopgaverne ligner ikke dem, vi hjemme i Danmark ville opfatte som fysioterapeutiske.

Først og fremmest består arbejdet ved Samoa Rugby Union om at gøre spillerne i stand til at deltage i træningen. Det vil sige, at det er vores opgave at tage hånd om de skader, som opstår. Fordi rugby er et hårdt fysisk spil, er der mange forskellige skader at tage sig af. Rent fysioterapeutisk behandles der blandt andet:

  • Skuldre som ofte sublukserer når der tackles
  • Bøjede/brækkede ribben
  • Distortion af ankel grundet de dårlige baner, der trænes på
  • Muskelømhed specielt i UE
  • Forebyggende tapninger af diverse led forud for kampe og træning

Som nævnt tidligere, er der også andre arbejdsopgaver, som ikke umiddelbart er almindelig praksis i Danmark. Det er fx at behandle sår, som på grund af den høje luftfugtighed og mangel på hygiejne meget let bliver betændte.

Endelig havde jeg også fornøjelsen af at være med til et par kampe. Den første kamp jeg var med til, var en intern udtagelseskamp til landsholdets tur til en turnering i Uruguay. Her var jeg den eneste fysioterapeut til stede, så jeg havde ansvaret for at tage mig af de spillere, som blev skadet i løbet af kampen – hvilket ikke siger så lidt. Der gik ikke længe før jeg kom i aktion første gang, og så var jeg nærmest på banen resten af kampen. Det kan lade sig gøre fordi man ikke stopper spillet i rugby, når en spiller får behandling. Den næste kamp jeg var med til, var en landskamp mellem Samoa og Fiji. Begge kampe var store oplevelser.

Boligforhold

Når man rejser til Samoa med Projects Abroad, bliver man indkvarteret hos en lokal familie. Hos familien havde jeg mit eget værelse. Bad og toilet var fælles med andre frivillige og studerende, som også boede hos den samme familie. I badet var der for resten kun koldt vand, men det var ikke noget problem, da der er varmt hele året rundt i Samoa.

Sociale forhold

De sociale forhold er rigtig vigtige, når man er så langt hjemmefra, og man befinder sig i en hverdag, som er så forskellige fra den, man kender fra Danmark. I mit tilfælde var det let at finde ind i en række sociale relationer. Blandt andet boede der også andre frivillige og studerende hos den familie, jeg boede hos. Morgenmad og aftensmad blev lavet af værtsfamilien, og alle beboerne spiste sammen. Alene af den grund, fik jeg hurtigt gode bekendtskaber. Der boede for eksempel en fysioterapeut fra Taiwan og to fysioterapeuter fra Norge der, hvilket også gjorde, at man kunne få et indblik i, hvordan den fysioterapeutiske praksis er i henholdsvis Norge og Taiwan.

I takt med at spillerne hos Samoa Rugby Union lærte mig at kende, og jeg lærte dem at kende, begyndte jeg også at se noget til dem efter arbejde. Den lokale befolkning er i det hele taget meget interesseret i de ”balangi”, der kommer til deres land. Balangi er en betegnelse, som de bruger om ”den hvide mand”.

Endelig har Projects Abroad et kontor i Apia, hvor man kan mødes med de andre frivillige og studerende fra organisationen. I den sammenhæng bliver der også arrangeret sociale events hver onsdag aften.

Kulturelle forskelle

Rugbyspillere i kam

Ja, hvor skal jeg begynde? Der er virkelig mange kulturelle forskelle fra en hverdag i Danmark til en hverdag i Samoa. Det kan virke som en stor mundfuld, når man ankommer dertil, og alting fungerer på andre måder end derhjemme. Det tager lige en uges tid at vænne sig til, men med godt humør og en god tålmodighed går det fint.

Sproget er selvfølgelig noget, der er anderledes. I Samoa er der to officielle sprog – samoansk og engelsk. Samoansk er et sprog, der ikke ligner noget andet, jeg har oplevet tidligere. Et par af de ord, jeg hurtigt tillærte mig var fx malo, der betyder hej, seki, der betyder okay og fa’afetai, der betyder tak. Som så mange andre folkefærd sætter samoanerne pris på, hvis man som balangi forsøger at lære nogle af de basale ord på samoansk. Når de samoanske gloser ikke rækker, er det heldigt, at en stor del af befolkningen også taler engelsk. I forhold til arbejdet ved Samoa Rugby Union, var det dog ofte nødvendigt at bruge en af de engelsktalende spillerne som tolk.

En anden ting, man lige skal bruge lidt tid på at vænne sig til er, at punktlighed ikke ligefrem er et nøgleord hos den samoanske befolkning. Det er noget, de helt sikkert er klar over, men det lader til at de griner lidt af det i stedet for at gøre noget ved det. Det ses blandt andet når det kommer til busserne. Der er ingen stoppesteder, ingen faste ruter og ingen køreplaner. Busserne kører når de kører, og de kører den rute, der nu lige er mest praktisk. Når du skal af bussen, slår de på ruden med en mønt. Men på en eller anden måde fungerer det alligevel.

Og så er der selvfølgelig klimaet, som adskiller sig markant fra det danske. På grund af Samoas placering langt ude i Stillehavet, er der en forholdsvis stabil temperatur året rundt, der ligger på omkring 30 grader om dagen og 25 grader om natten. Dertil kommer en luftfugtighed, som er meget høj.

Endelig er det samoanske folk meget åbne, og synes at man som balangi er interessant at tale med. Og de holder sig ikke tilbage. Så det giver rig mulighed for at lære den lokale befolkning at kende.

Jeg vil klart anbefale alle, der har mulighed for det, at tage et praktikophold i udlandet. Man lærer utrolig meget både fagligt og personligt. Og selvfølgelig vil jeg også anbefale Samoa som destination.

Læs mere om projektet her

Se videoer om Medicin & Sundhed her

Jens Hoj

Tilbage til Frivilliges beretninger

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Frivilliges Beretninger Feed
Tilbage til toppen ▲