You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Medicin & Sundhed, Fysioterapi i Nepal - Michaela Kjær

Nepal, fysioterapi og en fortryllende oplevelse rigere

Michaela Kjær

I slutningen af januar 2014 begav jeg mig alene af sted mod Nepal som et led i min uddannelse til fysioterapeut. Med bagagen fyldt til randen med motivation for at bruge mine fysioterapeutiske kompetencer til at hjælpe, hvor behovet var stort, men ressourcerne små, glædede jeg mig til at ankomme og møde op på den arbejdsplads, der skulle blive min de kommende seks uger.

Frivillige fra hele verden

Michaela Kjær

Allerede på dag ét fik jeg vendt op og ned på mine forventninger og forestillinger. Jeg blev mødt af et overordentligt spraglet, livligt og imødekommende Kathmandu. Her blev jeg indlogeret på Hotel Excelsior og budt velkommen af Projects Abroads personale. Snart mødte jeg andre frivillige fra hele verden, som ligeledes var rejst gennem Projects Abroad. Fra det øjeblik var jeg på intet tidspunkt længere alene rejsende og havde altid andre frivillige i nærheden, hvilket var med til at gøre mit ophold i Nepal endnu mere spændende og givende.

Min arbejdsplads var Muscular Dystrophy Center i Bakthapur. Et privat hjem i en baggård nær hovedstrædet i en unik og beundringsværdig by. Her boede lederen af centeret Himal med sin familie, hvoraf en af sønnerne, Suraj, var født med muskelsvind og nu i en alder af 25, var bundet til sin kørestol. I huset boede to andre drenge med muskelsvind og deres mødre.

Derudover kom der dagligt to drenge mere, og alle fem tilbragte således dagen i deres kørestol foran huset. Mødrene og Himal hjalp drengene med praktiske ting, men derudover havde de ikke nogen omkring sig udover en fysioterapeutassistent, Gokul, der kom (næsten) dagligt og behandlede dem.

Beundringsværdigt humør og livsglæde

Michaela Kjær

Mit job bestod i at hjælpe denne fysioterapeutassistent med mobilisering og udstrækning af drengene. Derudover brugte vi en del tid sammen på at træne respirationsmuskulaturen ved hjælp af blokfløjter, samt spille diverse boldspil med redskaber, der var tilpasset drengenes fysiske formåen. Om eftermiddagen malede drengene, hvilket de var utroligt dygtige til. Udover aktiviteterne havde vi en masse gode snakke, om alt hvad der interesserede drengene. Trods deres sørgelige diagnose og livsomstændigheder havde de et beundringsværdigt humør og livsglæde, som ikke kunne andet end at smitte og få mig til at reflektere over, hvad livsglæde egentlig kommer af.

Hjemmebesøg i bjergene

Michaela Kjær

Jeg fik lov til at komme med Gokul på hjemmebesøg, hvilket var en anden unik oplevelse. Selve behandlingen var den samme som på centeret. Men omstændighederne var temmelig anderledes. Vi besøgte to drenge med muskelsvind, som ikke havde mulighed for at komme til centeret i Bakthapur. Det var en rejse i sig selv at nå frem til den første dreng. Efter 45 minutters buskørsel og en times vandring og klatring op ad et bakket terræn, ankom vi til et lille hus på siden af et bjerg. Her sad en dreng på et stråtæppe i solen blandt høns, køer og geder med to sider fra biblen og læste. Han havde ingen kørestol. Den ville han ikke have kunnet bruge husets beliggenhed taget i betragtning. Men råd havde familien sandsynligvis heller ikke til en kørestol. Vi brugte ca. 20 minutter ved drengen med behandling og lidt snak inden turen gik ned ad bjerget igen og videre til næste patient. Ham fandt vi i et lidt tættere bebygget område i en plastikhavestol med hjul – en kørestol. Behandlingen den samme, og så var den dag gået.

Som det fremgår af beskrivelsen af min dag med hjemmebesøg oplevede jeg ikke den største grad af effektivitet i Nepal. Derimod oplevede jeg en enorm rigdom i form af ubeskrivelig og frisindet glæde flydende overalt i dette folkefærd, der netop har meget få materialistiske værdier. Trods den udprægede fattigdom oplevede jeg Nepal som utroligt rigt, grundet folkets afslappede indstilling til livet og naturens smukke farver og variationer. Disse værdier føler jeg at have fået med mig hjem med minderne om mine seks fantastiske uger som frivillig fysioterapeut i Nepal – en fortryllende oplevelse rigere på og for livet.

Læs mere om projektet her

Se videoer om Medicin & Sundhed her

Michaela Kjær

Tilbage til Frivilliges beretninger

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Frivilliges Beretninger Feed
Tilbage til toppen ▲