You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Medicin & Sundhed, Almen Medicin i Togo - Martha Dall

Mit arbejde i Togo

Martha DallJeg ankom til Lomé om aftenen. Jeg kan huske at jeg kiggede ud af flyvinduet for at se gadelys som for mig er tegn på storby. Det var dog ikke meget at se, og da indså jeg at jeg ikke længere var i Europa, og at jeg nok burde forberede mig på noget af et kulturchok.

Og det viste sig at være en god idé.

Det eneste jeg kunne tænke på den første uge var hvor meget jeg bare gerne ville hjem igen. Men så startede jeg på mit projekt, lærte min værtsfamilie bedre at kende, jeg lærte at prutte om prisen på ting, og min appetit vendte også tilbage. Og så begyndte jeg at kunne lide at være her.

Jeg skulle arbejde på et lille hospital, Regina Pacis, men efter et stykke tid begyndte jeg også at arbejde på et børnehjem om eftermiddagen. Der var ikke så meget arbejde på hospitalet, så jeg begyndte også at arbejde for en organisation for HIV/AIDS-patienter.

På hospitalet arbejdede jeg hovedsagligt i laboratoriet og på fødegangen. I laboratoriet var personalet meget imødekommende og hjælpsomt, og jeg oplevede hvordan man testede for malaria, HIV og tropiske sygdomme. Selvom jeg ikke vidste noget om laboratoriearbejde før, satte jeg alligevel pris på arbejdet i laboratoriet.

Forholdene er anderledes og der er ikke så meget fokus på hygiejnen som man kunne forvente på et hospital, men i Togo lærer du hurtigt at følge med strømmen. Du accepterer at der mangler materialer og penge overalt, og at der ikke er meget at gøre ved det her og nu.

Martha Dall

På fødegangen var jordemødrene lidt mere reserverede, men efter et stykke tid havde de vænnet sig til at jeg var der, og jeg begyndte at nyde at arbejde sammen med dem.

I Togo føder de fleste kvinder om aftenen. Jeg ved stadig ikke hvorfor, men det betød at jeg også var nødt til at tage aftenvagter hvis jeg ville være med til fødsler. På min anden aftenvagt var jeg med til fødsler af to små velskabte drenge. De blev bagefter svøbt i farverigt afrikansk pagne!

Det var en stor oplevelse selvom det ikke havde meget tilfælles med en fødsel i Danmark. Mest på grund af hvordan de fødende kvinder behandles under fødslen. Jeg lærte meget ved at arbejde på fødegangen. Jeg overvejede endda at læse til jordemoder. Jeg ville aldrig have fået lov til at overvære en fødsel i Danmark hvis jeg ikke var under uddannelse.

Jeunes Missionaires d’Aide Humanitaire (JMAH) er en organisation for HIV/AIDS-smittede. Det var et godt sted at arbejde. Der var ikke altid lige meget arbejde, men det var alligevel et godt projekt fordi vi tog ud på outreaches.

Martha Dall

Organisationen arrangerer outreaches 2-3 gange om måneden. Vi tog ud i samfundet og arbejdede med folkesundhed i forbindelse med kønssygedomme og HIV. Imens jeg var der, besøgte vi to bordeller for at forklare de prostituerede vigtigheden af at bruge kondom og hvordan de bedste beskyttede sig mod HIV-smitte.

Vi inviterede også gymnasiepiger til organisationen for at yde dem rådgivning om beskyttelse og give dem seksualundervisning. Jeg fik overskredet nogle personlige grænser. De meget personlige emner og kondominstruktionerne var noget krævende, men det var også ret sjovt.

Arbejdet for JMAH virkede meget vigtigt for vi kunne se at folk ikke vidste noget om beskyttelse. Vi blev ofte taget meget godt imod og de lyttede til os.

Mit arbejde på børnehjemmet føltes ikke som arbejde med snarere som et frirum hvor jeg kunne slappe af. Børnene tog altid godt imod mig med store smil, klar til at lege, tegne, danse eller bare at have det sjovt i et par timer. Det var skønt at komme derhen om eftermiddagen for jeg følte at min tilstedeværelse gjorde en forskel for børnene.

Mit ophold i Togo og mit arbejde på projekterne har været en kæmpe oplevelse som jeg ikke ville have været foruden.

Læs mere om projektet her

Se videoer om Medicin & Sundhed her

Martha Dall

Tilbage til Frivilliges beretninger

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Frivilliges Beretninger Feed
Tilbage til toppen ▲