You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Medicin & Sundhed, Almen Medicin i Sri Lanka - Amina Haagensen

Frivilligt arbejde på apotek i Sri Lanka

Frivillig sammen med lokale kollegaer på apotek i Sri Lanka

Der er efterhånden gået snart et halvt år siden jeg kom hjem fra mit ophold som frivillig på Sri Lanka og jeg tænker stadig tilbage på de oplevelser jeg fik og selvfølgelig også de fantastiske mennesker jeg mødte! Der er ingen tvivl om at jeg så snart jeg får tid og råd skal tilbage og besøge dem.

Jeg valgte at rejse alene til et land jeg følte at jeg burde kende lidt, fordi jeg tidligere havde rejst rundt i Asien. Alligevel begyndte det at kilde i maven, da jeg sagde farvel til min familie i lufthavnen og da jeg ankom til Colombo lufthavn, Sri Lanka, var alt ikke helt som jeg havde håbet.

For det første var min bagage strandet i London. Heldigvis fik jeg den igen, men først efter to dage! For det andet havde jeg glemt at låse min telefon op, hvilket betød at min telefon ikke kunne bruge et lokalt simkort. Derfor gik der også lidt tid, før jeg kunne komme i kontakt med min familie og kæreste derhjemme. Oveni det ankom jeg til en lokal familie, der på ingen måde levede under samme forhold, som jeg var vant til. Så man kan vist roligt sige at jeg havde lidt hjemve de første par dage.

Frivillig sammen med værtsmor og søskende

Heldigvis er de lokale søde, smilende og nok de mest venlige mennesker jeg har mødt, så min hjemve forsvandt hurtigt og i stedet begyndte jeg at føle hjemme. Srilankanerne sørger desuden for at man aldrig går rundt og er sulten eller tørstig, da de tilbyder ceylon te (med ekstreme sukkermængder i) og mad ualmindeligt mange gange på en dag. Jeg endte et par gange med at spise frokost to gange fordi både farmaceuterne på hospitalet og min værtsfamilie havde lavet mad til mig.

Under mit ophold boede jeg i byen Horana – en by, hvor der kun havde været frivillige i et par måneder før min ankomst – og arbejdede på Horana Base Hospital. Mit 4 uger lange ophold bestod af 3 uger på hospitalets apotek efterfulgt af 1 uge i pædiatrisk afdeling.

Jeg startede med 3 uger på sygehusapoteket og var derfor den første frivillige i afdelingen, så farmaceuterne vidste slet ikke hvad de skulle stille op med mig i starten. Min første dag på apoteket sad jeg blot bag en af farmaceuterne og observerede hende uddele medicin, mens hun af og til gav mig en indlægsseddel, som jeg kunne læse. Allerede på andendagen fik jeg lov til at hjælpe ved at lave små pakker med paracetamol-tabletter, som er den medicin de udleverer mest af.

Medicin klar til uddeling i Sri Lanka

Dagen efter fik jeg lov til at udlevere hele recepter med overvågning og til sidst i forløbet udleverede jeg medicin uden de tjekkede, at det var det korrekte jeg gav. Alt dette fik jeg lov til, blot fordi jeg spurgte, gav udtryk for min interesse og viden og fordi jeg fortalte dem at jeg gerne ville hjælpe så godt som jeg nu kunne.

Det hjælper en smule at man kan lidt på forhånd og samtidig kan fortælle lidt omkring, hvordan tingene foregår hjemme i Danmark. De lærte mig endda at skrive små instruktioner på sinhala (det lokale sprog), som fx tag 2 tabletter ved smerter eller 1 tablet om aftenen, på de pakninger jeg udleverede og så lærte jeg at sige enkelte ting, når jeg udleverede medicinen til patienter.

Inden jeg tog af sted var jeg meget nervøs for, hvordan det ville blive at være den første frivillige til at tage på et ophold på sygehusapotek på Sri Lanka. Derfor havde jeg valgt at jeg skulle bruge den sidste uge i pædiatri, men allerede efter to dage i pædiatri fandt jeg ud af at jeg meget hellere ville bruge de sidste dage på apoteket.

Dosseringsseddel i Sri Lanka

Så jeg kontaktede Projects Abroad på Sri Lanka, for at høre om det ikke var muligt at komme tilbage på apoteket. Heldigvis var farmaceuterne glade for at have mig, så det var ikke noget problem at komme tilbage! Jeg kan derfor klart anbefale at tage på et ophold, som andre ikke har prøvet før og jeg kan også klart anbefale et ophold på sygehusapotek.

Selvom jeg måske ikke indså det helt til at starte med, så synes jeg, at jeg har lært utroligt meget på mit ophold og det at komme helt tæt på en kultur, der så forskellig fra min egen, synes jeg var meget fascinerende i forhold til ”bare” at være turist i et andet land. Sri Lanka er et fantastisk land og jeg kan varmt anbefale at rejse dertil.

Hvis der var en ting jeg kunne gøre om… Hm, så var det nok at have en ekstra uge til sidst, hvor jeg havde tid til selv at rejse rundt i landet.

Læs mere om projektet her

Se videoer om Medicin & Sundhed her

Amina Haagensen

Tilbage til Frivilliges beretninger

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Frivilliges Beretninger Feed
Tilbage til toppen ▲