You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Kultur & Lokalsamfund, Musikprojekt i Bolivia - Laura Dall

Dansker i Bolivia

Laura DallJeg har nu levet mit liv her i Bolivia i 2,5 måneder, og er fuldstændig forelsket i dette land. Inden min afrejse havde jeg mange forskellige tanker om denne tur, og hvilke problemer jeg ville have undervejs. Ville sproget være en stor hindring, ville jeg komme godt ud af det med min værtsfamilie, ville jeg kunne håndtere børnehjemsbørn med en helt anden baggrund en de børnehavebørn jeg har passet i Danmark, ville jeg få venner her i Bolivia, osv? Alle disse tanker viste sig heldigvis at være unødvendige, og jeg er nu så ked af at skulle forlade dette land, at jeg ville blive nogle måneder mere hvis jeg havde pengene.

Inden jeg tog afsted havde jeg haft et sabbatår efter gymnasiet, hvor jeg havde arbejdet og gået på MGK, musikalsk grundkursus, men jeg ønskede at lave noget mere inden studiestart. Jeg ville gerne rejse i Sydamerika, lære spansk, lave frivilligt arbejde, og lære noget om fremmede musikkulturer, og efter at have søgt igennem diverse internetsider, fandt jeg frem til Projects Abroads, som med musikprojektet i Bolivia kunne dække alle mine ønsker. Jeg havde mulighed for både at arbejde på musikprojektet og et humanitært projekt, og er glad for at jeg valgte begge.

Laura Dall

Inden min afrejse ville jeg gerne forberede mig på musikken, men det var svært da jeg ikke viste så meget om boliviansk musik, og hvilken slags der ville blive spillet pa børnehjemmet. Det viste sig at vaere boliviansk folklore (fx Los Kjarkas og Kalamarka), hvilket jeg er rigtig glad for, da jeg nu kender en masse boliviansk musik, og endda kan spille en smule panfløjte og charango (et lille, guitarlignende instrument). I Danmark er min hovedkompetence dog klaver, og jeg fik at vide at der ville være et keyboard paa børnehjemmet, hvilket der også var, men det virkede ikke. Heldigvis kan jeg også spille en smule guitar, og dette var mere end nok til at lære børnene akkorder, så de kunne spille med en større gruppe. Mine kompetencer kommer dog til kort når det gælder panfløjte, flauta dulce og trommer, men heldigvis er musiklæreren her 3 dage om ugen til at hjælpe mig.

Min daglige arbejdsrutine er: jeg møder på børnehjemmet, Ciudadela Sedeges, kl 14, og arbejder indtil kl 18. Det er kun 4 timer hver dag, men da jeg også har haft spanskundervisning, både gennem Projects Abroad og med en lærer udefra, og da der er mange andre ting man gerne vil nå i Cochabamba, er det tilstrækkeligt. Først er jeg i et casita, et lille hus med ca. 10 børn og en ”mor”, i 2 timer. Mens jeg er her er de største børn i skole, og jeg passer derfor 4-5 børn i alderen 3-6 år. Jeg læser historier for dem (selvom mit spanske ikke er godt nok til at forstå alt, kan man faktisk sagtens læse højt), laver ”lektier” med dem, dvs. lærer dem om alfabetet og simple regnestykker, og leger med dem. Det er dejligt at vise dem en masse kærlighed og så meget overskud som muligt, da der kun er en ”mor” i hvert casita, og hun umuligt har tid til at vise alle 10 børn nok opmærksomhed, selvom hun er rigtig sød og god ved dem. Jeg er kommet til at holde rigtig meget af børnene, og det bliver hårdt at sige farvel. De er alle sammen små charmetrolde på deres egen måde, selvom de kan være nogle værre ballademagere.

Laura Dall

Efter at have været hos de små børn går jeg over i musiklokalet omkring kl. 16. Her har jeg lavet forskellige ting. Det er svært for mig at undervise i musik, da mit sprog ikke er det bedste, især i starten af mit ophold, hvor jeg stort set ikke kunne sætte to ord sammen. Det er dog forbedret meget, og jeg nyder at kunne snakke med børnene nu. En ting man skal vænne sig til i Bolivia er, at folk har et abstrakt forhold til tid, og at man derfor ikke skal regne med, at man nødvendigvis har nogle elever den første halve time. Men så er det altså bare ud at finde dem! Det er ikke fordi de ikke gider have musik, men simpelthen fordi de ikke er klar over hvad klokken er, eller at de simpelthen har glemt det. Men når de først er i lokalet, vil de meget gerne spille og synge. Musiklæreren er også billedkunstlærer, så de sidste uger har vi arbejdet på et stort vægmaleri i musiklokalet, og da jeg også nyder at male, passer det mig fint. Dette er dog en anden ting man skal vaenne sig til i Bolivia – der er ikke nødvendigvis meget struktur og information om tingene, og pludselig en dag skulle vi åbenbart male væggen, uden jeg havde fået noget at vide om det. Men en smule uforudsigelighed er en del af hverdagen her. Det kan også være, at det ikke er muligt at arbejde en dag pga. blokader og strejker af den offentlige transport, men dette er blot spændende.

Laura Dall

Udover arbejdet har jeg været utrolig glad for mit sociale liv her. Jeg bor i et hus med en stor boliviansk familie, min danske veninde som også har arbejdet for Projects Abroad ( på journalistikprojektet), og en del andre frivillige fra andre organisationer, og det har jeg været rigtig glad for. Den eneste ulempe har været, at vi har talt meget engelsk. Der er også et godt sammenhold imellem os frivillige fra Projects Abroad, og hvis man har lyst kan man spise ude og gå i byen med folk herfra stort set hver aften. Min veninde fra Danmark og jeg ville gerne møde nogle bolivianere også for at deltage i den bolivianske kultur, og vi har derfor danset chacarela, en sydamerikansk dans, i en stor gruppe med mange unge bolivianere fra universitetet. Dette var en rigtig god måde at få bolivianske venner på, og giver en spændende insigt i de unges kultur her. I weekenderne har jeg rejst en del, og også haft tid til fest- og afslapningsweekender i Cochabamba, hvor der også er mange ting at se.

Alt i alt har det været en fantastisk oplevelse, og jeg kan kun anbefale at rejse til Bolivia! Dette har været 3 måneder af mit liv som jeg meget nødigt ville have været foruden.

Læs mere om projektet her

Se videoer om Kultur & Lokalsamfund her

Laura Dall

Tilbage til Frivilliges beretninger

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Frivilliges Beretninger Feed
Tilbage til toppen ▲