You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Humanitært arbejde i Jamaica - Karen Mørk

Jamaica, Jamaica, Jamaica!

Karen Mørk

Mit navn er Karen Mørk, jeg er 20 år gammel og er født og opvokset i den jyske by Fredericia. Jeg valgte at arbejde frivilligt i to måneder på Jamaica. Jeg er i gang med mit andet sabbatår efter at have afsluttet gymnasiet. Jeg havde i mange år, godt kunne tænke mig at arbejde frivilligt på et børnehjem, men anede ikke, hvor og hvordan det skulle lade sig gøre. Jeg fandt hurtigt frem til Project Abroads hjemmeside, hvor alle destinationer nærmest var mulige. Masser af rejseidéer overrumplede mine tanker, og jeg var i syv sind omkring valg af destination. Da jeg fandt ud af, at Projects Abroad også tilbyder journalistprojekter, blev jeg endnu mere vild efter at komme afsted, da jeg går og overvejer at læse journalistik i Danmark.

Valget faldt på Jamaica, da det er et engelsktalende land, og jeg kunne derfor arbejde med journalistik, som ellers mange andre steder kræver at man kan tale f.eks. spansk. Derudover ville jeg gerne et sted hen med et varmt klima, og en anden ting der talte for Jamaica var helt klart, at landet ikke er så stort. Derfor kunne man nå at opleve rigtig meget af landet på trods af, at du kun har weekenderne til at tage på længere ture. Det at du virkelig kan nå at opleve landet, gør selvfølgelig også, at du lærer kulturen bedre at kende, hvilket betød rigtig meget for mig. At jeg havde tid til at komme ind under huden på en fremmed kultur og virkelig få en hverdag i et land, der er så meget anderledes end det man kender hjemmefra. Og det får man virkelig mulighed for ved at rejse afsted på denne måde. Du bor hos en lokal familie, arbejder med lokale. Og det at du har en platform, et hjem, Mandeville, gør også at du virkelig føler dig som en del af kulturen, da du hurtigt tilegner dig nogle rutiner i din hverdag i Mandeville.

Karen Mørk

Kulturen på Jamaica er utrolig. Befolkningen er det mest venlige folk, og tager sig gerne tid til både at snakke men også at hjælpe, hvis du har brug for det. De går meget op i, at man nyder sin tid på Jamaica og at man får det bedste ud af det. Jeg kunne tale længe om, hvor skøn jeg synes den jamaicanske kultur er, men det skal opleves. Den afslappede tilgang til tingene, og det rolige tempo alting går i, det er virkelig noget, jeg savner og sent vil glemme.

Et godt tip: kast dig ud i det. Jo hurtigere at du accepterer, at fem minutter hurtigt bliver til tredive, dets hurtigere lærer du at nyde det. Og så tag ikke afsted med en forventning om at kunne ‘redde hele verden’, redde de forsømte børn på f.eks. børnehjemmet, for så bliver du skuffet. Planlæg nogle ting som du kan gøre med børnene, og sørg for at du og børnene får mest muligt ud af den tid, du er der.

Karen Mørk

Jeg valgte to projekter. En måned med journalistik og en måned på et børnehjem. Det er to meget forskellige projekter, men formålene for mig var også forskellige. Journalistik valgte jeg, da jeg som sagt overvejer at læse journalistik, så jeg synes, at det var en god måde at snuse lidt til faget på. Samtidig var jeg også overbevist om, at der ville følge en stor oplevelse med, nu når jeg fik muligheden for at bore ned i det jamaicanske liv i arbejdet med artikler etc. Derudover tænkte jeg også, at journalistikprojektet på Northern University Media Group ville pynte på et cv, og hjælpe til optagelsen på Journalisthøjskolen.

Arbejdet på børnehjemmet, valgte jeg af andre grunde. Jeg elsker børn og ønskede inderligt at hjælpe til, hvor der virkelig var brug for det. Det var og er der i høj grad på New Hope Children Home, hvor jeg arbejdede. Journalistikprojektet var mere for erfaringens skyld. For mig giver det mere mening at hjælpe børn, som virkelig har et enormt behov for det, frem for at hjælpe til med at redigere eller skrive nyheder. Men det er to projekter, som ikke kan sammenlignes.

Karen Mørk

En anden ting der fik mig til at vælge at rejse med Projects Abroad, var den sikkerhed man er garanteret. Du har altid nogle personer som du kan kontakte, hvis der er nogle former for problemer, eller hvis du har nogle bekymringer. Projects Abroad sørger for at finde en værtsfamilie, hvilket er en enorm stor del af oplevelsen. Her kommer du virkelig helt tæt på kulturen, hvilket du ikke på samme måde ville gøre, hvis du boede på et hotel eller hostel. Værtsfamilierne er udvalgt af Projects Abroad, og du kan derfor også stole på, at du ikke bliver sendt ud til hvad som helst. Du har altså et sikkerhedsnet, hvilket jeg sat værdsatte enormt meget. Det er altså en idéel måde at rejse på, hvis man er alene, eller ikke har rejst meget i forvejen.

En stor del af oplevelsen er det sociale liv. Når du rejser med Projects Abroad, arrangeres der flere forskellige sociale aktiviteter. Der er eksempelvis nogle ‘culture classes’, hvor man bliver introduceret til mad, kreolsproget - patois og andre ting. Der er månedligt en ‘dirty day’, hvor man får fri fra sit projekt, og arbejder sammen med andre frivillige om det samme projekt. Du lærer på den måde hurtigt mange andre frivillige at kende. Hver dag efter arbejde mødes man også, og i løbet af ugen kan man arrangere forskellige ting, så som at tage I biografen eller på små ekskursioner. I weekenderne tager de fleste på længere turer til andre dele af øen. Dette er ikke noget Projects Abroad står for, og du kan derfor selv bestemme, hvor turen skal gå til.

Karen Mørk

Så hvis du har lyst til at opleve en fantastisk kultur og virkelig komme ind under huden på den, så er det en ideel mulighed at rejse med Projects Abroad, og Jamaica kan varmt anbefales. Man skal dog også være villig til, og have mulighed for at betale prisen, der ved første tanke måske virker høj: at betale for at arbejde. Men det er ikke alt, du betaler for. Du har som sagt en rigtig god tryghed, der i mine øjne er prisen værd. Du ved, at der altid er nogle du kan gå til. Du får en uforglemmelig kulturel oplevelse og en masse nye gode venskaber. De skønne hvide sandstrande med turkisblåt vand er selvfølgelig ikke at forglemme. Jamaica er som man forestiller sig, og som man ser på postkort, og meget mere end det.

Læs mere om projektet her

Se videoer om Humanitært arbejde her

Karen Mørk

Denne frivilligberetning kan indeholde referencer til frivilligt arbejde på børnehjem. Find ud af mere omkring Projects Abroads nuværende holdning til frivilligt arbejde på børnehjem, og vores fokus på helhedsorienteret arbejde med børn.

Tilbage til Frivilliges beretninger

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Frivilliges Beretninger Feed
Tilbage til toppen ▲