You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Humanitært arbejde i Cambodja - Svend Buus

Humanitært arbejde i Cambodja - Svend Buus Ønsker du at besøge Asien for første gang? Så er Cambodja det perfekte valg, og du vil ikke fortryde det.

Det er hvad der skete for mig. I lang tid havde jeg besluttet at rejse til Asien, men hvor skal man starte henne på dette kæmpe kontinent? Jeg tænkte på at rejse til et land, der ikke var overrendt af turister, hvor der findes en gammel kultur at udforske. Som uddannet arkæolog, var det en drøm at besøge tempel-ruinerne ved Angkor Wat, samt de andre omgivende templer. Samtidig, ville jeg gerne møde det lokale samfund og lære dets kultur at kende. Derfor rejste jeg til Cambodja. Jeg kontaktede Projects Abroad for at finde et volontør arbejdssted der passede mig. Et sted hvor jeg kunne have med lokalbefolkningen at gøre, og følge deres daglige liv.

Min idé var først at lave frivilligt arbejde i templerne, hvor jeg kunne indlære den lokale arbejdsproces i arkæologi. Men det var ikke muligt i øjeblikket. Jeg kom derfor ind i en helt andet foretagende: At arbejde på et børnehjem. Jeg tilbragte en hel måned på et børnehjem lige udenfor Phnom Penh på et CARE-project, hvor jeg endte med at lege med næsten hundrede raske børn, i alderen fra 2 til 24 år. Da jeg aldrig havde arbejdet med børn før, eller har egne børn derhjemme, kom jeg til at opleve en helt ny side af min personlighed og iagttage en unik børneverden.

Humanitært arbejde i Cambodja - Svend Buus

Jeg oplevede hvor vigtig det er at gøre et liv godt og lykkelig for børn, som har mistet deres forældre, eller har haft en vanskelig opvækst. Den grusomme fortid Cambodja gennemgik for 30 år siden, har sat sine spor i befolkning. Alligevel fandt jeg ud af hvor hurtigt og effektivt befolkningen er ved at udvikle sig. Alle børnene kunne kommunikere på engelsk. Specielt de ældre, der er begyndt på universitetet, hjælper med at undervise de ca. 12 ”mødre” der arbejder på børnehjemmet i at administrere, lave mad, og tage sig af børnene. Mødrene har svært ved at tale engelsk, hvorfor vores hovedpligt var at undervise og forbedre deres kommunikation på engelsk.

Vi var 3 frivillige fra Projects Abroad som kom til at arbejde på dette børnehjem: Duncan fra Australien, Jillian fra Canada, og mig. Vores dag startede tidligt om morgenen ved at tage en times tur med en lokal ”tuk-tuk”-transport. Vores eneste ansvar var at undervise i engelsk til mødrene, efter frokost. Resten af tiden brugte vi til at følge med i børnenes hverdag ved at lege med dem, eller bare se dem lege. Jeg fandt ud af, at mange gadelege jeg kendte som barn, stadig leges her i landet. Dog har de også lokale lege som jeg ikke kendte til, såsom ”kast-og-grib-en-pæl” leg. Det var mest de yngre børn vi legede med. De voksne børn som gik i skolen, mødte vi først om eftermiddagen. Med dem sad vi for det meste og snakkede og udvekslede musik, sange, foretrukne sportsgrene, samt drømme for fremtiden, og havde vidunderlige samtaler om kulturelle forskelle. Nogle gange lavede vi praktiske ting i området, såsom at samle affald i den store have, eller hjælpe med at plante frugttræer. Børnehjemmet var ikke så struktureret, men alle var modtagelige for vores nye idéer til, hvordan man bedst passer på frugttræerne i det barske klima med for meget regn, eller for tør sæson.

Humanitært arbejde i Cambodja - Svend Buus

Alle børnene følger med i den moderne verden, alle har deres egne mobiltelefoner som de lytter til de kendte melodier af Lady Gaga og Jay Lo på (selv om de ikke altid forstod engelsk). I begyndelsen var det svært at vise dem noget om vores kultur, da de ikke viste meget interesse for det. Jeg fandt ud af, at det bedste frivillige arbejde er bare at give børnene opmærksomhed og snakke med dem. Dog, lykkedes det mig at vise dem noget musik og sang som jeg kendte. Jeg spillede tamburin for dem, og det syntes de rigtigt godt om! De følgende dage sang de lystigt de korte melodier jeg sang for dem. Disse sange er fra ”capoeira kamp-dans”, en sport jeg lærte for nogle år siden. Især de små børn var vilde med også at udføre den ”akrobatisk-dans” det indebærer, og de var meget gode til at udføre de svære bevægelser.

Jeg fik samtidig lejlighed til at møde studerende fra Singapore og Sydkorea. Børnehjemmets organisation, kaldet UNCAS (Unaccompanied Association), har forskellige kontakter med internationale institutioner, som alle er her for at støtte og hjælpe børnene med at få en bedre tilværelse. Med de studerende fra Singapore, fik jeg lejlighed til at rejse dybere ind i landet og hjælpe de lokale landmænd med at bygge et hus i deres landsby, der stadig ikke har noget elektricitet.

Humanitært arbejde i Cambodja - Svend Buus

Cambodja er et land med en ældgammel kultur, som stadig er i live. Den Angkoriske kultur er udviklet i samme periode som vikingerne i Danmark. Men mens danskerne i dag har udviklet sig meget anderledes end vikingerne, følger det cambodjanske folk stadig de samme kulturelle traditioner i musik og dans samt religion, som kendtes fra livet i templerne, og det gør det til en rig og levende kultur der stammer tilbage fra Angkor Wats tid.

At rejse gennem Cambodja er billigt og nemt. Jeg har kun mødt unge backpacker der rejste som turister, dette viser at turismen stadig er nyt i landet. Der er stadig en masse udvikling i vente i hele landet. Især i forhold til turismen, sammenlignet med nabolandene. I Cambodja kan man følge befolkningens livsstil; hvordan de arbejder, lever, og passer på hinanden. Jeg rejste senere til Vietnam og Thailand, og det cambodjanske folk er de rareste mennesker jeg har mødt indtil videre, altid med et stort imødekommende smil og klar til at hjælpe fremmede, uanset årsag.

Jeg vil varmt anbefale andre at opleve Cambodja og lære befolkningen at kende, da de altid giver dig en positiv impuls i dit liv.

Læs mere om projektet her

Se videoer om Humanitært arbejde her

Svend Buus

Denne frivilligberetning kan indeholde referencer til frivilligt arbejde på børnehjem. Find ud af mere omkring Projects Abroads nuværende holdning til frivilligt arbejde på børnehjem, og vores fokus på helhedsorienteret arbejde med børn.

Tilbage til Frivilliges beretninger

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Frivilliges Beretninger Feed
Tilbage til toppen ▲