You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Frivilliges beretninger : Alberte T., Inka og Wariarkæologi i Peru

Alberte T.

Mine oplevelser i Peru med Projects-Abroad er noget jeg altid vil se tilbage på med glæde. Det var en fantastisk rejse og et skønt land at besøge. Efter det første halve år af mit sabatår var gået, besluttede jeg mig for at rejse. Jeg tilmeldte mig en grupperejse, som blev aflyst og derefter var jeg fuldstændig på bar bund. Hvor skulle jeg hen? Hvad skulle jeg se?

Jeg besluttede at tage til Peru med Projects Abroad. Her ville jeg arbejde på Inkaprojektet og derefter en uge i på Natur & Miljø projektet i regnskoven. Jeg har intet fortrudt! Da jeg steg ud af flyveren og så bjergene omkring mig var det alene hele rejsen værd. Og det var blot begyndelsen på 6 uger med nye oplevelser hver dag. Jeg var så privilegeret, at jeg 4 år tidligere havde været i Peru med min familie, hvorfor jeg kendte lidt til landet. Der er så meget at se og så meget at gøre, at man løber ikke tør for ideer til oplevelser! Jeg blev ikke heller ikke træt af at se de samme ting to gange.

Både inden afrejse og undervejs, følte jeg mig meget tryg med organiseringen af rejsen og den information jeg fik fra Projects-Abroad. Hvis jeg manglede noget, så spurgte jeg bare og fik med det samme et svar. De ansatte på kontoret i Peru var også rigtig gode til at hjælpe.

Alberte T.

Ankomsten fungerede rigtigt fint. Jeg blev begge gange hentet i lufthavnen, og på trods af en masse mennesker, så var det ikke svært at se damen med skiltet Projects Abroad. I Puerto Maldonado, havde jeg faktisk en hel formiddag og eftermiddag for mig selv, fordi båden først sejlede søndag ved frokosttid. Her mødte jeg Amber fra Australien, som også lige var ankommet. Vi udforskede sammen byen. Om aftenen mødte vi nogen af de andre fra projektet, som vi gik ud og spiste med. Det var en fin måde at starte ud på. Man indfinder sig med, at alt fungerer anderledes end i Danmark.

På Inka projektet i Hyuro blev jeg kørt de 6 timer fra lufthavnen i Cusco og direkte til døren af El Establo, hvor jeg fik tildelt en seng. Så gik resten af dagen med at snakke med de andre frivillige. Der var en meget afslappet og hyggelig atmosfære, hvilket var dejligt, når man er så spændt og nervøs over at være et helt nyt sted. I El Establo er der tilknyttet 5 ansatte, som alle bor sammen med de frivillige. Dertil kommer der en masse arbejdere fra byen, og hjælper med forskellige ting. Der er altid folk i huset.

Alberte T.

Ugen er opdelt således, at man mandag og tirsdag tager op i bjergene og arbejder på ruinerne. Om onsdagen arbejder man med børnene i byen, og torsdag og fredag arbejdede vi i og omkring El Establo. Dog var dagene meget fleksibelt bygget op. Dette var meget rart, idet man aldrig vidste hvordan dagen ville blive.

El Establo ligger lidt udenfor byen Hyuro. Byen Hyuro er ikke særlig stor. Det tager omkring en halv time til fods fra El Establo, men det føltes ikke som særlig lang tid. Afstande er bare slet ikke det samme problem i Peru som det er i Danmark. Man accepterer bare at den eneste måde man kan komme derhen på er til fods (hvis bilen ikke kører) og så tager man det tid det tager.

Alberte T.

El Establo ligger rimelig isoleret. Til gengæld er der plads til at udføre de forskellige projekter. Der er eksempelvis gode muligheder for at dyrke forskellige afgrøder og avle dyr. Ofte kører en af de ansatte på Inkaprojektet ind til byen om eftermiddagen, hvor vi som frivillige var velkommen til at tage med. Mit ophold i El Establo i Hyuro gav mig en masse smukke oplevelser; vandring i bjergene, fest med musik, dans og sang, lange bumpede busture, vaske tøj i en stor balje i solen sammen med de andre frivillige, at spise frugt friskplukket fra træerne, at nyde en god bog, et smil og en latter. Jeg fik en glæde ved at bruge tiden sammen med børnene i området, opleve den peruvianske kultur, og møde de andre frivillige, således at jeg i dag har venner på tværs af kulturer.

Folk på projekterne, både de frivillige og Projects- Abroads ansatte, er vant til, at der kommer nye mennesker hver weekend. De er derfor rigtig gode til at snakke og forklare omkring hvad projektet går ud på og hvad der forventes af de frivillige. For det er virkelig en ny verden man kommer ind i. Man ved ingenting om hvordan ting virker, hvad man må og ikke må. Det kunne eksempelvis være, om man kunne drikke af vandet fra vandhanen, når man eksempelvis børster tænder.

Min første arbejdsdag var vild! Vi kørte en times tid op i bjergene. Vejen var fuld af bumps, der var stejle sider ned af bjergene, hvorfor man IKKE skulle kigge ud af vinduet. Vi kørte over passager, som jeg ikke troede, var muligt, og lærte at der skal meget til for at en peruaner ikke kører videre.

Alberte T.

Vi fik en kort rundvisning ved Inkaruinerne, og en forklaring om hvad vi skulle lave, hvorfor de gør som de gør, og så gik vi i gang. Det at stå på en bjergside med en machete i hånden og fjerne buskads, mens man nyder solen og udsigten, er ubeskriveligt! Så langt fra Danmarks flade kedelige verden. Jeg var virkelig træt bagefter, men det var en god træthed!

En dag gik vi i 4 timer op ad et bjerg, og endte ved en virkelig smuk ruin. Her spiste vi frokost og arbejdede et par timer, hvorefter vi gik ned igen. Alle var helt smadrede bagefter, men oplevelsen, udsigten, og det faktum at alle klarede det, var fantastisk. Nogen dage nåede vi næsten ikke op til ruinerne før vi skulle ned igen, og andre dage arbejdede vi i mange timer før vi kørte hjem. Det var dejligt, hvordan vi hele tiden skiftes imellem at arbejde på de forskellige ruiner. Der er så mange i det område, og det er super fedt at se en masse forskelligt!

Jeg føler mig meget beriget af at rejse og især af det frivillige arbejde jeg udførte. Oplevelsen af at gøre en forskel, og få muligheden for at arbejde med noget man ellers aldrig ville have mulighed for, f.eks. ruinerne, gjorde et stort indtryk på mig. Ruinerne er ellers noget man normalt først ser, når det er restaureret. Men her fandt vi dem selv. Det er en fantastisk følelse at vide, at ingen har rørt dem i op til flere 100 år. Det er en oplevelse jeg aldrig ville have fået, hvis ikke jeg havde arbejdet som frivillig på inkaprojektet.

Alberte T.

Derudover følte jeg også, at jeg gjorde en forskel på de lokale skoler. Hver uge kom vi og legede med børnene, og så hvor glade børnene blev. Lærerne syntes det er dejligt at få noget hjælp med børnene. Uden den lokale støtte fra lokalbefolkningen ville Inkaprojektet ikke kunne løbe rundt. Ofte får de ansatte på inkaprojektet tips fra de lokale om hvor ruinerne ligger. På den måde hjælper de lokale med at bevare Inkaruinerne. Derfor er det vigtigt at inddrage beboerne i Inkaprojektet, således at der opstår en god synergi effekt. Samtidig eksisterer der en fantastisk samhørighed blandt byens beboer og de faste ansatte og frivillige på Inkaprojektet. Det er dejligt at Projects Abroad har ressourcerne til at komme forbi skolerne og hjælpe lærerene med at vise børnene hvordan man børster tænder og lege med dem. Det er både dejligt for byens beboere, og for de frivillige. Det er sjovt at opleve hvordan de frivillige der har været på projektet i lang tid kender byens beboere. De hilser på dem på vejen til kiosken, eller aftaler fodboldturneringer mm.. De gør det, fordi vi giver byen et godt indtryk af vores arbejde, og at befolkningen har accepteret det arbejde vi gør. Folk er så søde og rare, og byder altid en velkommen!

For mig har det været godt at lave frivilligt arbejde. Det har givet mig venner over helt kloden, som jeg selvfølgelig vil besøge. Jeg har samtidigt lært at se verden i et nyt perspektiv. Et perspektiv som jeg mener, er godt at have i vores travle industriverden. Alting foregår langsomt i Hyuro, men man når alligevel det hele uden problemer. Det har lært mig at sætte farten ned efter jeg er kommet hjem, selvom det er svært i vores travle hverdag. Det er ikke sidste gang jeg tager ud og rejser, og slet ikke sidste gang jeg laver frivilligt arbejde. Man får nogle unikke oplevelser, som jeg aldrig vil få som normal turist.

Jeg kan ikke anbefale det at rejse ud og arbejde som frivillig nok! Det er hårdt, og nogen gange kan man have lyst til at tage hjem, fordi man i starten ikke kender nogen. Men det er det hele værd! Sammenholdet, naturen, historien og oplevelsen er noget jeg vil have med mig overalt resten af mit liv. Mine oplevelser i Peru var fabelagtig, og jeg står tilbage nu og kan næsten ikke forstå at jeg har oplevet alt det. Det føles allerede som en drøm, men den bedste drøm i hele mit liv!

Alberte T.

Frivillige er alle forskellige og har derfor forskellige oplevelser. Dette er en personlig beretning, og din egen oplevelse på projektet kan være helt anderledes. Vores projekter udvikler sig løbende med tiden. Vind og vejr kan også have en indflydelse på dit arbejde på projektet. Vi anbefaler derfor, at du bruger disse beretninger som inspiration og forholder dig til selve projektbeskrivelsen eller kontakter vores danske rådgivere.

Tilbage til Frivilliges beretninger

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Frivilliges Beretninger Feed
Tilbage til toppen ▲