You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Derfor skal du rejse i dit sabbatår

  Kommentarer

Du er ung, du er fri, og hele verden ligger åben for dig. Derfor er det nu, du skal pakke rygsækken og drage ud på eventyr. Få tips og tricks til den perfekte rejse i dit sabbatår.

25. oktober 2017Natur, Rejsetips, Kultur, Sabbatar
Forfatter og foto: Caroline Fuglsig Leidesdorff


Det er ikke uden grund, at tusindvis af unge hvert år tager ud for at opleve verden, inden voksenlivet med uddannelse, arbejde og andre forpligtelser for alvor begynder. Udover at det er sjovt og spændende at tage ud at se nye steder og kulturer, vokser man som menneske og lærer sig selv at kende på en helt ny måde – erfaringer, du kan tage med dig videre i livet.

Der er mange måder at rejse på som ung. Du kan for eksempel tage til fjerne egne som backpacker, gøre en forskel som frivillig i et uland eller tage toget ned gennem Europa på interrail. Jeg valgte selv at gøre sidstnævnte sammen med en god ven, og selvom jeg sidenhen har besøgt mange andre dele af verden, ser jeg stadig interrailturen i mit sabbatår som en af de mest lærerige oplevelser i mit liv. Det var på den tur, jeg for alvor lærte at stå på egne ben, og ikke mindst oplevede jeg en masse.

Inden du pakker kufferten eller rygsækken, er der dog nogle vigtige overvejelser, du bør gøre dig, så du får det allerbedste ud af turen:

Vælg den rigtige rejseform

Først og fremmest skal du spørge dig selv, hvad du vil med rejsen. Vil du bare ud at opleve, skal du optjene point til kvote 2, eller vil du bruge dit sabatår til at gøre en forskel for andre? Den type rejse, du skal vælge, afhænger af dit formål med turen.

Hvis du drømmer om bare at svinge rygsækken op på skulderen og tage ud at se verden og lære om nye kulturer, kan du overveje at rejse som backpacker og tage på interrail. På turen rejser du på dine præmisser, hvor du selv sætter rammerne. Det er en rejse, der giver dig en følelse af frihed, i og med at du bestemmer tempoet, rejseformen og indholdet. Samtidig er det en tur, der kræver, at du kan bevare overblikket i pressede situationer, da du kun har dig selv og en eventuel rejsemakker at støtte dig til.

Hvis du vælger at tage af sted med en rejsemakker, har du en ven at dele eventyrene med og altid en anden person at støtte dig til. Foto: Caroline Fuglsig Leidesdorff

Kom du ikke ind på drømmestudiet og derfor vil optjene point til kvote 2, kan du overveje at lave frivilligt arbejde, hvor du beskæftiger dig med dit kommende fagområde. Drømmer du for eksempel om at blive tandlæge, kan du lave frivilligt arbejde med odontologi i et uland. Flere frivillighedsorganisationer tilbyder rejser, der specifikt henvender sig til unge, som skal optjene point til kvote 2, så de har erfaring med præcist det, du søger. Rejsen er som udgangspunkt tilrettelagt på forhånd, så modsat backpackerturen er der færre praktiske ting, du selv skal sørge for, og professionelle står klar til at hjælpe dig med eventuelle udfordringer.

Frivilligt arbejde i udlandet afvikles ofte på samme måde som organiserede kvote 2-rejser, hvor du stiller frivillige hænder til rådighed for en lokalbefolkning. Humanitært arbejde er et hit blandt unge, hvor du gør en forskel på eksempelvis et børnehjem i et uland, men der er også mange andre spændende grene af frivillighed at vælge imellem: fra naturbevaring til projekter med sport. Rammerne for din rejse afhænger af den frivillighedsorganisation, du vælger at tage af sted med, men når det er din allerførste tur udenlands, taler jeg absolut for, at du vælger en veletableret organisation med ansatte, du kan tale med døgnet rundt. At rejse på denne måde er desuden oplagt for dig, hvis du gerne vil rejse alene, i og med at der vil være andre frivillige på destinationen, så du aldrig er alene og helt sikkert får nye venner på turen.

Find ud af hjemmefra, hvad der er et ”must see” på din destination. Jeg vidste f.eks. allerede ved ankomsten, at jeg ikke måtte gå glip af Alcazaba-Gibralfaro i Malaga. Foto: Caroline Fuglsig Leidesdorff

Lær om landet på forhånd

Hvad enten turen går til Thailand eller Bolivia, kan du være sikker på, at omgivelserne er meget forskellige fra det, du kender hjemmefra. Jeg vil derfor anbefale, at du sætter dig grundigt ind i, hvad det egentlig er for et land, du skal besøge. Hvad er hovedreligionen for eksempel i landet, og hvordan praktiseres den? Har befolkningen bestemte skikke, du bør følge, og hvilke traditioner er der? Måske er du så heldig, at du befinder dig i landet under en højtid, og i så fald vil du få en stor oplevelse ud af at tage del i den. Det kan for eksempel være landets nationaldag, en religiøs højtid eller andre mærkedage, der fejres.

En af de vigtigste dele af at rejse er (uanset alder) at få udvidet sin horisont og blive klogere på omverdenen – det sker især, når du bruger tid sammen med lokale. En af de mest effektive måder at lære lokale borgere at kende er at vise, at du interesserer dig for dem og deres kultur. Det er derfor på alle måder en fordel, at du udover at researche på landet også lærer et par gloser på det sprog, befolkningen taler. Du behøver ikke være flydende på kinesisk for at få venner i Kina, men at kunne sige de mest basale ting som ”mange tak” og ”hav en god dag” er en super icebreaker.

Når du ankommer

Lige meget om du rejser med tog eller fly, bør du allerede ved ankomsten have styr på, hvordan du kommer frem til dit hotel eller hostel. Lige så snart du står på stationen eller i lufthavnen, vil du få mange nye indtryk kastet i ansigtet, og det sidste, du har brug for, er at være i tvivl om, hvordan du når frem til det sted, du skal sove.

Jeg har selv oplevet at ankomme til Lyon i Frankrig med tog uden at have sørget for overnatning på forhånd, og det var en utrolig dårlig beslutning. Du er sandsynligvis udmattet efter den lange tur og kan måske ikke kommunikere på det sprog, menneskene omkring dig taler, så det er både stressende og uoverskueligt ikke at have styr på de mest grundlæggende praktiske ting.

Vælger du alligevel at tage af sted uden på forhånd at have booket et værelse, så sørg i det mindste for at ankomme, mens det stadig er lyst udenfor. Der er flere folk på gaden, hvilket hæver din sikkerhed betragteligt, i forhold til hvis du kommer midt om natten.

At rejse med tog er en tidskrævende transportform, men du får set dele af landet, du ellers ikke ville være kommet forbi. Foto: Caroline Fuglsig Leidesdorff

Alene eller sammen med andre?

Under min sabatårsrejse blev min rejsemakker med kort varsel nødt til at tage hjem til Danmark. Jeg havde ikke selv lyst til at tage hjem før tid, så fra det ene øjeblik til det andet var jeg pludselig alene i Madrid. Som førstegangsrejsende var det i starten både skræmmende og ensomt at stå alene i et land, hvor jeg hverken talte sproget eller havde andre rejsende at støtte mig til, og mine forældre var utrygge ved, at deres 19-årige datter rejste på egen hånd.

Selvom det måske lyder spændende at drage ud i verden alene, bør du grundigt overveje, om du virkelig er klar til at stå fuldstændigt på egne ben i udlandet. Udover at du sikkerhedsmæssigt er mere udsat (især som kvinde), skal du også tage med i dine overvejelser, at du som enerejsende ikke har nogle at dele dine eventyr med – og med mindre du møder nogle fremmede at teame op med, tilbringer du hele turen i dit eget selskab.

Jeg kan absolut kun anbefale, at du tager ud i naturen, mens du rejser. Sådan her ser Schweiz ud fra en bakketop. Foto: Caroline Fuglsig Leidesdorff

Der er dog helt sikkert fordele ved at rejse alene som backpacker; du bliver mere selvstændig, skal ikke blive enig med andre om programmet for turen, lærer at sætte pris på dit eget selskab og bliver god til at møde nye mennesker.

Efter at have fundet mig tilrette i den nye situation begyndte jeg at sætte pris på alle de goder, der følger med, når man rejser alene – og selvom det var skræmmende og ind imellem ensomt, er jeg i dag glad for, at jeg valgte at fortsætte rejsen, selvom min ven tog hjem.

Hav styr på økonomien

Inden jeg tog på interrail, lagde jeg et budget for, hvor mange penge jeg måtte bruge pr dag og betalte så meget på forhånd som muligt. At jeg allerede hjemmefra havde tænkt på økonomien under turen, sparede mig både penge og bekymringer. Ofte er der en betragtelig mængde penge at spare, hvis du betaler for overnatning og udflugter på forhånd, hvilket giver dig et større råderum til de mange uforudsete muligheder, der dukker op under rejsen.

Der er også besparelser at hente, hvis du sørger for at hæve kontanter hjemmefra. Du skal selvfølgelig ikke gå rundt med hele din formue i kontanter, men ofte er hævegebyrerne høje i udlandet, og det ér altså bare sjovere at bruge 30 kroner på øl i en bar end på at bruge dem på gebyr i en hæveautomat.

Undersøg, hvilke begivenheder der finder sted på din destination under dit ophold – eller stop op, hvis du kommer forbi nogle. ”Harley Days” i Barcelona viste sig f.eks. at være én stor gadefest. Foto: Caroline Fuglsig Leidesdorff

Vær turist

Mange har ikke lyst til at være en ”klassisk turist,” når de beslutter sig for at udforske et land. Jeg mener ikke, at du skal være bange for den kategori, selvom det selvfølgelig er enormt spændende at se og opleve ting, der ikke umiddelbart er almene turistattraktioner.

Det er alligevel ærgerligt at gå glip af destinationens ”hot spots,” som byen eller landet er særligt kendt for. Gør derfor dig selv den tjeneste at købe en dagsbillet til en af de ”hop af og på”-busser, der kører i de større byer, hvis du rejser rundt i Europa. Udover at de kører dig direkte til de steder, byen er mest kendt for, er det en transportform, som er både sikker og let at overskue.

Vær ikke bange for at være ”turist” på destinationen. Rejser du i de store byer i Europa, kan du springe på en turistbus, der tager dig direkte til byens kulturelle hot spots. Foto: Caroline Fuglsig Leidesdorff

Rejser du udenfor Europa, anbefaler jeg, at du undersøger mulighederne for en guidet tur rundt i byen. Her tager en lokal guide dig med til de vigtigste attraktioner, og vedkommende vil højst sandsynligt være flydende på engelsk, spansk eller fransk, afhængigt af hvilken del af verden du er i. På ture med lokale guider har du desuden bedre mulighed for at stille spørgsmål, og guiden kan helt sikkert fortælle dig, hvor de bedste restauranter ligger, hvor de lokale unge går i byen, og hvad du ellers gerne vil vide om lokalområdet.

Håndter din hjemve

En sabbatårsrejse er for mange den første store rejse udenlands. Derfor er det helt normalt, hvis du bliver ramt af hjemve undervejs. Jeg vover at påstå, at periodevis hjemve mere er reglen end undtagelsen, når unge drager ud i verden for første gang. Der er dog flere måder at håndtere hjemveen på, så den ikke ender med at ødelægge din tur.

Mens jeg og min ven rejste gennem Europa, havde vi begge i begyndelsen af turen aftaler med vores familier om at snakke med dem hver aften over Skype. Det har aldrig været nemmere at komme i kontakt med familie og venner, selvom man fysisk er langt fra hinanden, og det er rart for både dig og din familie, at i kan se hinanden, mens i taler sammen om alt det, du oplever.

Prøv desuden at minimere dit forbrug af sociale medier. Selvom du gerne vil fortælle dit netværk om dine eventyr, kan det forstærke din hjemve at se opslag fra dem, du savner derhjemme.

Sidst, men absolut ikke mindst, skal du turde at sætte ord på din hjemve overfor den eller dem, du rejser sammen med. Det er ikke kun rart for dig selv at få talt højt om det, der gør dig ked af det – det er også vigtigt for din(e) medrejsende at vide, hvordan du har det.

Og husk: nyd det, mens du er af sted! Tag alle indtryk ind og vær tilstede i nuet! Din sabbatårsrejse er en tur, du aldrig glemmer – og hvis du gør dig dine forberedelser og passer på dig selv undervejs, kan jeg garantere dig for, at du kommer hjem med ikke bare en masse oplevelser i bagagen; du kommer hjem med en viden om, at du kan meget mere, end du tror.

Del artiklen:

Glem ikke at sprede ordet og fortæl endelig, hvad du synes om bloggen!

Søg i bloggen efter kategori

Søg i bloggen

Følg os

Abonnér via RSS

Projects Abroad Blog Feed
Kontakt os på:
(+45)­­ 35 15 21 20

Søg i bloggen

Abonnér via RSS

Projects Abroad Blog Feed

Søg i bloggen efter kategori

Tilbage til toppen ▲