You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

6 måder du bliver en bedre rejsende

  Kommentarer

07. januar 2015Asien, Afrika, Kultur, Natur, Rejsetips
Forfatter: Josias Juliussen


BlivEnBedreRejsende

Jeg vil i denne lille guide, give mine seks tips til hvordan man bliver en bedre rejsende. Eller i hvert fald har mulighed for at få nogle dybere og mere meningsfyldte oplevelser, samtidig med at man respekterer den natur og de mennesker, man møder på sin vej.

Drop flyet – tag offentlig transport

Når det er muligt, selvfølgelig. Jeg vil ikke forvente at nogle gider tage hundredvis af busser og færger for at komme fra Falster til Filippinerne. Men når man først er i landet, og hvis man har tiden, så er offentlig transport en fantastisk måde at møde lokalbefolkningen, se smuk natur og komme lidt ned i gear. Med toget når man at lande, man når at tænke og nyde de små detaljer, tumulten ved banegården, lugten af benzin og eventuelle ikke så hygiejniske toiletfaciliteter.

Toget fra Bangkok til enten den nordlige del såsom Chiang Mai eller sydpå til de tropiske paradisøer, er en fantastisk oplevelse og opvejer man pris i forhold til komfort, er det faktisk ikke en dårlig ’deal’.

Vi fik god mad ombord, sov godt og vågnede op til den smukkeste natur, der fór forbi os.

BlivEnBedreRejsende

Et andet sted jeg kan anbefale at tage toget, er i Cape Town ned langs False Bay-kysten. En lejet bil eller privat guide/chaffør ville koste en bondegård, men for små 10kr kan du sidde i første parket til skvulpende bølger på den ene side og grønne bjerge på den anden. Toget kører hele vejen ned til den berømte pingvin-koloni ved Boulders Beach.

”Åh nej en dansker”

Det er muligvis levnet fra en svunden tid med grisefester og sejle-op-ad-åen-fællessang, at nogle danskere (måske kun mig) har en tendens til at vende på hælene ved lyden af en tyk dansk accent i gang med at indkøbe endnu en badering til Benny og Bodil. Jeg foretrækker i hvert fald selv at rejse steder hen, hvor chancen for at møde andre danskere er mindre. Og det udelukkende fordi, at jeg så føler mig længere væk fra DK, mere inkluderet i lokalsamfundet og har mulighed for at føle mig lidt speciel.

Så det er i hvert fald noget man kan tage med i sine overvejelser, næste gang man vælger rejsedestination. Skal det være der, hvor mange danskere rejser hen eller skulle man måske prøve noget, der var mere unikt, som efterfølgende ville medføre mere enestående fortællinger til familie og venner. Jeg ved godt, hvad jeg ville vælge.

Miljøbevidst og bæredygtig turisme

At efterlade så få materielle fodspor som muligt, når man rejser, er helt essentielt! I Stillehavet og Atlanterhavet findes der (desværre!) kæmpe øer og flydende stimer af affald og især plastik, der ikke kan nedbrydes af naturen. Dette er til kæmpe fare for økosystemer og dyr i disse områder.

BlivEnBedreRejsende

Det er derfor altid, men især når man rejser i udviklingslande, væsentligt at overveje om man virkelig har brug for den ekstra flaske vand eller plastikpose. Det er nemlig ikke alle lande, der er bevæbnet med midler til at fjerne dette skrald på den mest hensigtsmæssige måde. Man kan gøre sit ved at tanke op med renset vand i genbrugelige glasflasker og ved at medbringe stofnet på rejsen til at shoppe varer på markeder osv.

Og det siger selvfølgelig sig selv at man ikke efterlader affald i nogle som helst former i naturen.

Dette skilt beskriver perfekt, hvordan man bør gebærde sig:

BlivEnBedreRejsende

Derudover er det også værd at undersøge på forhånd hvilke turistorganisationer, frivilligorganisationer osv. der faktisk går ind og gør noget godt for lokalsamfund, støtter naturbevaring og/eller generelt tager et standpunkt overfor tankeløs turisme, der skader mere end den gavner. Det er kun ved at støtte de rigtige foretagender, at vi alle og vores næste kan blive ved med at nyde den fantastiske verden, vi trods alt stadig har.

Man bør også gøre sit for at undersøge mulighederne for udelukkende at støtte hoteller, restauranter, organisationer og turismetiltag, der tænker bæredygtigt – ikke kun i forhold til miljøet, men også i forhold til deres ansatte og overfor de indfødte og lokalsamfundene, der bliver arbejdet i. Det kan være noget af en jungle, men meget information og anmeldelser, kan findes på nettet og så hjælper det altid at stille (venlige) kritiske spørgsmål, inden man booker noget. Det er dine penge og du vælger, hvad du vil støtte.

BlivEnBedreRejsende

Brug penge! … der ender i de rigtige lommer

De fleste vil gerne have souvenirs med hjem fra de steder, de rejser. Men det kan nogle gange være svært at gennemskue, hvor man rent faktisk kan finde ægte kunsthåndværk og ikke bare importerede efterligninger fra Kina.

BlivEnBedreRejsende

Det kan være et reelt problem, hvis turister og rejsende kun støtter de sælgere (og eventuelle pengemænd bag), der billigt har fået importeret billige produkter ind i landet, således at de hårdtarbejdende håndværkere og artister bliver overset, fordi deres varer (kunst) er dyrere. Gå efter kvalitet og støt lokalt producerede produkter.

Og køb aldrig produkter, der skader dyr eller natur. Punktum!

Et andet meget vigtigt standpunkt at tage – og forhåbentlig holde sig langt fra - er at købe produkter der på den ene eller anden måde skader dyr og naturen. Det kan være figurer i elfenben, bjørneskindshuer, tigertæpper, koraller og skaller, tropiske fisk og dyr osv.

BlivEnBedreRejsende

Køber man sådanne genstande, er man meget sandsynligt med til – sikkert uvidende om det – at støtte et blomstrende marked for salg af produkter lavet af sjældne, truede dyr eller af deres naturlige habitat.

Få styr på tingene – så du kan slappe af undervejs

Jeg har personligt nogle gange en tendens til at blive så begejstret inden mine rejser, at jeg overplanlægger og researcher alt ned til mindste detalje. Det betyder, hvis jeg skal klappe mig selv på skulderen, at jeg endnu ikke er rendt ind i større problemer på mine mange eventyr udenlands. Men samtidig har det også betydet at overraskelserne og de der øjeblikke, man ikke kunne drømme om har været færre. Det har jeg tydeligt kunne se på min medrejsende, der har nydt godt at min planlægning og så oplever det hele første gang – hvor det føles som om, jeg allerede havde været der og vidste alt. Har mine rejser været fantastiske? JA, uden tvivl, men jeg er begyndt at lære mig selv at tage tingene mere som de kommer.

BlivEnBedreRejsende

Hvilket så i den anden ende har resulteret i, at jeg overså at det muligvis var en god idé at have et visum, inden jeg rejste til Mozambique. Der er godt nok modstridende udmeldinger om dette, men jeg nåede at købe billet og indså så, at jeg ikke kunne nå at få et visum og måtte håbe på at få et i lufthavnen. Den risiko turde jeg ikke løbe, så det kostede en ombookning af fly til Malawi og når du læser dette, så ved jeg om det rent faktisk er lykkedes mig at få visum til Mozambique der.

Min pointe er – research og hav styr på alt det praktiske, fly, vaccinationer, visum, sikkerhed, regler, traditioner, højdepunkter og angående bæredygtig turisme i det pågældende land. Derudover så prøv at lade andet komme til dig undervejs. Prøv ikke at booke alle hoteller osv. og måske falder du på den måde over noget, der var endnu bedre eller noget, du ikke vidste, du faktisk hellere ville have.

Men vigtigst af alt – rigtig god rejse! Pas godt på jer selv og alle andre, naturen og dyrene og skab nogle uforglemmelige minder.

Del artiklen:

Glem ikke at sprede ordet og fortæl endelig, hvad du synes om bloggen!

Søg i bloggen efter kategori

Søg i bloggen

Følg os

Abonnér via RSS

Projects Abroad Blog Feed
Kontakt os på:
(+45)­­ 35 15 21 20

Søg i bloggen

Abonnér via RSS

Projects Abroad Blog Feed

Søg i bloggen efter kategori

Tilbage til toppen ▲