You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Tag med Mads tilbage til Etiopien

  Kommentarer

18. november 2014Afrika, Kultur, Natur, Rejsetips
Forfatter: Mads Oddershede


Gæsteblogger og journaliststuderende Mads Oddershede fik et indgående kendskab til Etiopien og det østafrikanske lands fascinerende kultur, da han arbejdede på den engelsksprogede avis The Reporter i hovedstaden Addis Ababa. I dette blogindlæg beriger han os med sine anbefalinger, højdepunkter og "must-see"-oplevelser – kulturelle og kulinariske.

Fordyb dig i…

Kulturen! Etiopien er et meget rigt land på kulturområdet. Jeg besøgte selv nogle af stammefolkene i den sydvestlige del af landet og The Danakil Depression i den nordøstlige del, hvor verdens mest aktive vulkan, Erta Ale, blandt andet befinder sig. Jeg havde desværre ikke tid til at undersøge flere attraktioner, men Axum og Lalibela skulle efter sigende også være et besøg værd.

Mads Oddershede

En af stammens ældste kvinder. Det kan ses på den enorme læbeplade, hun har, da de langsomt får dem udskiftet til en større, jo ældre de bliver. Nogle gange kan de være uheldige, at deres læber ikke kan klare mere og sprækker. Det har hun heldigvis ikke været endnu. Foto: Mads Oddershede

Men hvis du kun skal besøge ét sted, mens du er i Etiopien, vil jeg anbefale at tage ned til stammefolkene i syden. Turismen er nemlig ved at sætte sit præg på stammefolkene, der ellers har en fuldstændig enestående og unik kultur. En græsk kvinde, som jeg mødte dernede, kom med det bedste argument for at vælge stammefolkene over andre kulturelle oplevelser: ”The landscape and buildings will always be there, but the people will not.”

Mads Oddershede

Her nogle lidt yngre Mursi-kvinder. De behøver ikke have læbepladerne i døgnet rundt, og da de er relativt tunge, er det rart at have dem ude engang i mellem, selvom det bliver anset som pænt og kvindeligt blandt Mursi-mændene. Kvinden i midten har taget sin ud, og som det måske kan anes, mangler hendes midterste tænder i undermunden. Det gør de, fordi at de skal fjernes, før man kan sætte en læbeplade i. Foto: Mads Oddershede

Mads Oddershede

Her ser vi nogle af mændene i Mursi-stammen, der hver bærer på en AK 47. Våben er efterhånden blevet en stor handelsvare blandt stammerne, og hvis du som mand vil giftes med en kvinde fra en anden stamme, er det ikke unormalt at skulle betale i våben og kreaturer. Foto: Mads Oddershede

Men hvis du foretrækker vulkaner fremfor mennesker, må jeg advare dig om, at en tur til the Danakil Depression ikke er en dans på roser. Det er et af de absolut varmeste steder på hele jorden med en gennemsnitstemperatur på 35 grader, og du kommer til at sidde i en bil i rigtig mange timer. Desuden er det også en fysisk krævende tur, da man skal bestige Erta Ale til fods – en tur på godt 9 kilometer og i hårdt terræn! Omvendt er synet af rigtig flydende, spruttende lava fuldstændig unik, og jeg er utrolig glad for, jeg tog turen derop.
Men der er altså noget for enhver smag i Etiopien, og de oplevelser, du får, kommer til at gøre store indtryk!

Mads Oddershede

Erta Ale. Flot ser hun ud. Det er en vild oplevelse at se Moder Natur spille med musklerne på den måde, som gør her. Her fra hvor billedet er taget, føltes det som at stå med hovedet inde i en ovn. Foto: Mads Oddershede

Mads Oddershede

Er vi pludselig rejst til en fjern planet? Nej, det er skam stadig Etiopien. Dette landskab er formet af vulkansk aktivitet og ændrer sig konstant. Det lugter desuden af rådne æg på grund af svovlen. Foto: Mads Oddershede

Mads Oddershede

Udsigten på vej mod Afar-regionen og The Danakil Depression er bestemt ikke dårlig. Foto: Mads Oddershede

Spis dig mæt i…

Injera, injera og atter injera! Dette er etiopiernes nationalret og spises med hænderne – så husk altid at vaske fingre, inden du sætter dig til bords. Det er en slags pandekage lavet af teff-mel, som er meget unik i smagen og konsistensen. Den ser helt grå og kedelig ud, men den bliver serveret sammen med en masse forskellige former for kød og grønsager, der til tider godt kan være krydrede. Personligt kunne jeg rigtig godt lide at få det serveret med hakket fårekød, ristede kartofler og tomat-og-chili-salat, men der findes et hav af forskellige anretninger, man kan få.

Teknikken til at spise injera ordentligt kan være svær at lære, men for begyndere kan det sagtens gå an blot at give en luns på ca. 5 x 4 cm af og vikle det rundt om maden, men etiopierne vil hjertens gerne lære dig at spise det, som de gør – men det kan tage mange forsøg og plettede t-shirts at finde ud af! En vigtig information omkring spisning i Etiopien er, at det bliver anset som utroligt flabet og ulækkert at sutte/slikke på sine fingrer, hvilket man hurtigt kan komme til, når de bliver fedtet ind i de forskellige retter, man spiser med sin injera. Men lad det sidde, og gå ud og vask hænder bagefter!

Mads Oddershede

En gedigen middagsmad hos min værtsfamilie. Under kødet og risene er injeraen, som man så river lunser af og vikler rundt om indholdet midt på tallerknen. Foto: Mads Oddershede

Pak rygsækken og tag på tur til…

Entoto! Langt de fleste bor i Addis Ababa, når de besøger Etiopien. Hvis du derfor har en eftermiddag, du ikke skal bruge til noget, vil jeg anbefale dig at bestige Entoto, der er et bjerg med udsigt over hovedstaden. Når du har taget et par shared-taxis for at komme til foden af bjerget, vil jeg anbefale dig at gå resten af vejen. Både fordi at turen op ad selve bjerget som regel kommer til at koste en hel del ekstra for turister, men især fordi landskabet og udsigten er så flot!

Mads Oddershede

Flot landskab, vi ikke er vandt til hjemme i Danmark. Her på vej op ad Entoto-bjerget. Foto: Mads Oddershede

Hvis du har boet i Addis i en uges tid eller længere, vil du også opleve, at luften bliver meget renere, jo længere du kommer op ad bjerget. Derfor er der ingen grund til at sidde klemt og indelukket i en gammel Toyota Hiace

Men hvorfor er bjerget så værd at bruge sin kostbare tid på? For det første er der en ufattelig flot udsigt over byen, men også naturen på selve bjerget er værd at kigge på. På vej op og ned ad bjerget møder du også børn, der elsker at komme hen og give dig hånden og træne deres sparsomme engelsk. På toppen af bjerget er der desuden en lille landsby.

Indbyggerne her har ikke mange penge at gøre godt med, men alligevel er nogle af dem meget gæstfri og byder endda på kaffe – som det er god stil at betale lidt for.

Mads Oddershede

Den flotte udsigt over Addis Ababa fra Entoto. Foto: Mads Oddershede

Der ligger også et museum i landsbyen, hvor du med eller uden guide, det er op til dig, kan lære noget af Etiopiens historie at kende – især artefakter fra kejser Menelik II og Haile Selassie.

Det koster dog lidt penge at komme ind på museet, og der er den lidt pudsige ting ved det, at det for en etiopier koster 10 birr, mens det for en udlændig koster 100 birr. Jeg blev lidt fortørnet over det til at starte med, men når alt kommer til alt, har de nok mere brug for de 30-35 kroner, end jeg har.

Det tager som sagt ikke mere end et par timer at udforske bjerget, og det er bestemt anbefalelsesværdigt, hvis man har mod på en rask vandretur på et par kilometer.

Sæt dig ned og snak med…

Dem, du har lyst til! Stort set alle etiopiere, du møder på gaden, vil hellere end gerne snakke lidt med ferenjis (udlændinge) og træne deres engelsk. Mange byder også på kaffe på en af de utallige restauranter og caféer, der er at finde i byen. Og den er god – hver gang.

Mads Oddershede

En af de absolut bedste kopper macchiato, jeg nogensinde har fået. Foto: Mads Oddershede

Gør dig selv en tjeneste og…

Vær åben! Jeg havde det selv i starten svært med, at så mange mennesker, jeg gik forbi på gaden, var så interesserede i at snakke med mig. Men de fleste, som nævnt tidligere, vil bare gerne snakke med en udlændig. Det mest gængse spørgsmål, du får er ”how du you find Ethiopia?”, og det giver dem selvfølgelig altid et smil på læben, hvis man siger, man synes, det er et rigtig dejligt land – og det er det jo! Så giv dig lidt tid til at snakke med de lokale, find din nye yndlingsrestaurant og favoritcafé, lær et par amhariske gloser og smag på den lokale frugt. Det gjorde jeg, og jeg havde en fantastisk tur!

Mads Oddershede

”China, China!” råbte børnene efter os i en lille landsby i den nordøstlige del af Etiopien. Det skyldes, at Kina i de senere år er begyndt at investere massivt i Etiopien og blandt andet har været med til at forbedre infrastrukturen markant. Når fremmede så kommer til byen, tror de, at vi alle sammen er fra Kina. Foto: Mads Oddershede

Er du også blevet en lille smule forelsket i Etiopien? Så læs mere om hvordan, du kan komme til at arbejde og bo i dette fantastiske land lige her.

Del artiklen:

Glem ikke at sprede ordet og fortæl endelig, hvad du synes om bloggen!

Søg i bloggen efter kategori

Søg i bloggen

Følg os

Abonnér via RSS

Projects Abroad Blog Feed
Kontakt os på:
(+45)­­ 35 15 21 20

Søg i bloggen

Abonnér via RSS

Projects Abroad Blog Feed

Søg i bloggen efter kategori

Tilbage til toppen ▲