You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Mexico: Mayaruiner, magisk natur og masser af mad

  Kommentarer

01. december 2014Latinamerika, Kultur, Natur, Rejsetips
Forfatter: Anne Rasmussen Schmidt


Fugl på sejltur i Mexico

Foto: Anne Rasmussen Schmidt

Mexico

Anne, kom se…der er en skildpadde….nej der er to!!

Min veninde og jeg havde længe snakket om at se Latinamerika, efter at have rejst en del i både Asien og Afrika. Da ingen af os kunne tale spansk, besluttede vi os for Mexico, nærmere sagt den østlige del af Mexico, hvor chancen for kunne snakke engelsk med de lokale, måske var størst. Et af mine største ønsker var blandt andet, at snorkle og dykke ved verdens andenstørste koralrev ved Yucatan-halvøen.

Jeg sprang ud i vandet til min veninde, som tydeligvis havde glemt alt om mig. Hun var dybt optaget af livet under havoverfladen. I lang tid snorklede vi og nærstuderede de smukke grønne havskildpadder. De gnaskede velfornøjet på de grønne tangblade på havbundet – alt imens de hele tiden havde et øje på os. Jeg glemmer aldrig den øjenkontakt jeg havde med to grønne havskildpadder – øjne der rummer intelligens og indgroet instinkt. Efter en god svømmetur kunne vi lægge os på de hvide, finkornede sandstrande så langt øjet rækker.

En af Mexicos smukke strande

Foto: Anne Rasmussen Schmidt

Vi bevægede os hurtigt væk fra Cancun og Playa del Carmen og al dens turisme. Et af vores første besøg var i den historiske gamle by Merida. Merida er fortidens ”Paris” og rummede både de gamle boulevarder og triumfbuer samt lokale mexicanske markeder. Siden 1542 har bygget vokset sig til Yucutan – halvøens største by, og det er også her finansverden har sit hovedsæde. I byen var der en uvant og konstant lyd af mariachimusik og højlydte spanske samtaler midt på gaden. På markederne duftede det af lime og krydrede tacos, mens sælger ville vise os de berømte og ”ægte” Panamahatte som Merida er kendt for. Sælgerne mener naturligvis at de selv sælger den eneste originale Panama hat – og derfor er priserne også derefter.

Lokaltliv i Mexico

Foto: Anne Rasmussen Schmidt

På den anden side af gaderne med de oplyste butikker og teater og musik overalt (Merida er kendt som mest kulturelle by på Yucutan- halvøen) gemmer der sig også fattigdom og en masse behov. Jeg faldt over denne lille ven, som jeg gerne havde taget med mig hjem.

Mexico hund

Foto: Anne Rasmussen Schmidt

Man kan ikke besøge Mexico uden at afse et besøg til Chitzen Itza – Maya-pyramiderne. Stedet er nemt at nå frem til. Generelt har Mexico et fantastisk bussystem, hvor ADO-busserne kan køre dig overalt for meget billige penge. Chitzen Itza er Mexicos næstmest besøgte arkæologiske seværdighed, samt et af verdens 7 vidundere. Stedet oser af turister, hvorfor det er en god ide at komme om morgen. Her er der stille – og man undgår også middagsheden.

I forhold til pyramiderne i Egypten daterer Chitzen Itza kun 1000 år tilbage i tiden. Chitzen Itza var et af de største centre for Maya-indianerne på Yucatan-halvøen.

Os foran en Mayapyramide

Foto: Anne Rasmussen Schmidt

Vi valgte at besøge andre pyramider, hvor der var færre turister – og hvor man kunne klatre op i dem. Vi tog bussen ud til Coba, hvor der ventede os flere Maya-pyramider. Disse var lidt ældre - op til 1500 år gamle. Efter at have passeret søen med krokodiller og betalt for leje af cykler, befandt vi os pludselig i en jungle med grønne træer rundt om os. Her var en ro – både i form af naturen selv – men også til selv at gå på opdagelse og undersøge de mange ”glemte” huse, bygninger og pyramider.

I Coba er det forsat tilladt at bestige den største pyramide, Nohoch Mul, som fra toppen har et fantastisk udsyn over junglens tag. Området er på 80 kvadratkilometer og er kun langsomt blevet åbnet op for turister i løbet af de sidste 30 år. Jeg nød at se disse gamle bygninger urørt og på sin vis stadig sovende – efterladt som Mayaerne så dem sidst.

Chitzen Icha i Mexico

Foto: Anne Rasmussen Schmidt

Generelt er mexicansk mad kendt i hele verden af den enkle årsag – at det smager godt. Og det gør det naturligvis også i Mexico. Selv hvis man ikke nyder stærke krydderier, vil jeg vove og påstå, at der findes mad til alle smagsløg.

Vi besøgte blandt andet øen Isla Mujeres, som summer mere af landsbystemning end de store byer på Yucatan-halvøen. Her sejler man fra Cancun ud til øen, og bådene går hver 20 minut. Vi besøgte de fantastiske flotte strande – og naturligvis skildpaddecenteret, der var på øen. Her forsøger de at øge bestanden af skildpadder i området.

På Isla Mujeres fik vi nogle fantastiske fiskeretter – friske og grillet lige som jeg kan lide det. Jeg savner maden i Mexico – med undtagelse af de brune bønner.

Grillet fisk i Mexico

Foto: Anne Rasmussen Schmidt

Når man snakker om Mexico, kommer man ikke udenom undervandsgrotterne. Her kan man få helt unikke oplevelser i ferskvandshulerne Cenotes. Det er et kæmpemæssigt system af forbundne huler og grotter under junglen på fastlandet. Systemet af ferskvandshuler blev etableret for flere tusind år siden.

En blanding af regnvand og kuldioxid fra atmosfæren skar igennem kalkstenene i undergrunden og formede de store huler og grotter. Den opløste kalksten dryppede fra lofterne og formede de flere meterhøje stalaktitformationer, som man ser i dag.

Andre steder styrtede loftet sammen og gav adgang til hulerne som blev fyldt med ferskvand. Det mest fantastiske er at dykke og snorkle her. Der er en sigtbarhed på over 100 meter, og man får fornemmelsen af, at svæve igennem klippeformationerne. Der findes små forskellige fisk i vandet - og pludselig dykker der en and ned under vandet efter mad. Kalkstenene og lyset der går igennem sprækkerne giver et fascinerende skær i vandet. Udover at snorkle og svømme, kan man også få lidt ”fiskespa”. Jeg stak mine stænger i vandet og hurtigt kom de små fisk og rensede min sår fra de desværre mange myggestik. Det kildede vanvittigt i starten. Da jeg trak benene op igen var det tydeligt at se, hvor meget af mine ben, der havde været under vand.

Fisk og fødder i Mexico

Foto: Anne Rasmussen Schmidt

Mayaindianerne kaldte disse steder ”dzonot”, som betyder hellige brønde. Senere blev de døbt ti det spanske ”Cenotes”. Som den eneste kilde til ferskvand i junglen blev hulerne anset som hellige og mystiske.Det var blandt andet også her man ofrede jomfruer til guderne.

Naturen i Mexico er ganske betagende og tilbyder både aktiviteter over vand og under vand. Det er bestemt ikke sidste gang, jeg besøger Mexico.

Snorkling i grotter

Foto: Anne Rasmussen Schmidt

Har du lyst til at læse mere om Mexico og dine muligheder for at arbejde i det smukke land, kan du bare klikke her.

Del artiklen:

Glem ikke at sprede ordet og fortæl endelig, hvad du synes om bloggen!

Søg i bloggen efter kategori

Søg i bloggen

Følg os

Abonnér via RSS

Projects Abroad Blog Feed
Kontakt os på:
(+45)­­ 35 15 21 20

Søg i bloggen

Abonnér via RSS

Projects Abroad Blog Feed

Søg i bloggen efter kategori

Tilbage til toppen ▲