You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Frivilligt arbejde med Natur & Miljø i Fiji – Hajprojekt

Oversigt
Projektoversigt

På vores Natur & Miljøprojekt i Fiji kan du arbejde for at beskytte og bevare hajbestanden. Dette projekt er en unik mulighed for at arbejde med otte af de vigtigste og mest truede hajarter i Stillehavet.

Projektet er det seneste af vores projekter med specifik fokus på beskyttelse og bevaring af skrøbelige naturområder, og er et element i vores Global Shark Campaign. Kampagnen foregår i 18 lande fordelt på 4 kontinenter. Frivillige og interesserede personer og grupper fra hele verden arbejder for at udbrede kendskabet til hajernes betydning og den truede tilstand som mange arter befinder sig i. Kampagnen har til formål at aflive myter om hajerne og i stedet oplyse om deres vigtige rolle i verdenshavene.

Projektet foregår i Pacific Harbour som ligger på den sydlige kyst af Fijis hovedø, Viti Levu, 3 timers bustur fra Nadi.

Projektets primære formål er at beskytte og bevare otte hajarter og andre dyrearter i Fijis farvand samt at skabe opmærksomhed om behovet for beskyttelse af hajer på verdensplan. Fijis regering støtter projektet for beskyttelse af hajer Fiji, og emnet står højt på den politiske dagsorden for natur og miljø.

PADI logo

Hajer har en utrolig vigtig rolle i vore oceaner. Langt de fleste hajer er i toppen af fødekæden under havoverfladen og de har derfor en afgørende indflydelse på økosystemerne i havene. Direkte og indirekte regulerer de den naturlige balance i disse økosystemer på alle niveauer.

Hajernes bytte er typisk gammelt, svagt eller sygt, og derfor bidrager hajerne til at de øvrige dyr i havet er de bedste eksemplarer. Det er ”survival of the fittest” i dets reneste form! Ved at fjerne hajer fra økosystemerne risikerer vi derfor at ødelægge økosystemernes balance fordi hajerne ikke på samme vis kan dominere fødekæden.

Billede af Project Aware logo

Vi samarbejder med Fiji Shark Conservation & Awareness Project samt to internationalt anerkendte hajeksperter, så du vil blive direkte involveret i både det praktiske arbejde med dykning og dataindsamling samt det videnskabelige aspekt såsom research. Arbejdet tilses af en fast marinebiolog. Vi har et tæt samarbejde med andre lokale og internationale organisationer, heriblandt WWF Global Shark Programme, og vi udveksler data og research for at opnå de bedste resultater.

Research og dataindsamling om hajers vilkår i Fiji hjælper forskere og lobbyister med regelmæssig og videnskabelig viden om levevilkår, reproduktion, bevægelsesmønstre, og forhold om hajerne i Fijis farvande. Disse oplysninger er vitale for at kunne udvikle succesfulde bevaringsstrategier således at disse hajarter ikke bliver kraftigt udrydningstruede.

Din rolle som frivillig

Der bliver tagget hajer i Fiji

Du arbejder side om side med lokale forskere på en række forskellige projekter og aktiviteter. Du kan for eksempel arbejde med følgende:

  • Assistere ved mærkning af hajunger,
  • Optælling og identifikation af indikator-arter af hajer og fisk,
  • Opstilling af undervandskameraer og indsamling af data,
  • Indtastning af data og analyse,
  • Kortlægning af truede habitater og undersøgelser om lokalt kendskab til økologi,
  • Lektioner om hajer, 
  • Implementering af et lokalt uddannelsesprogram,
  • Pleje af hajers levesteder,
  • Genplantning af mangrove skove,
  • Genbrug og arbejde med klimaforandringer.

Som på vore andre Natur & Miljøprojekter inddrager vi lokalbefolkningen i arbejdet. I Fiji vil frivillige hver uge arbejde sammen med indbyggere i lokale landsbyer om at plante nye mangroveskove. 1-2 gange om måneden vil vi sammen med lokale indbyggere og skoleelever arrangere en outreach. Du skal derfor have gode engelskkundskaber på dette projekt. Det er vigtigt, at den næste generation forstår betydningen af at beskytte naturen og dyrelivet.

Fiji Shark Conservation & Awareness Project og vores dykkerpartner, Bega Adventure Divers, er på forkant med hajbeskyttelse i Fiji. Der har ikke været nogen ulykker eller skader i forbindelse med hajdyk, og de har en 100% skadesfri dykhistorik. Vores manager på projektet er uddannet og erfaren i arbejdet med hajer, og har arbejdet sammen med nogle af verdens førende hajeksperter i Bahamas.

Frivillige arbejder fem dage om ugen, hvoraf tre dage er på havet og to dage er på land. To gange om ugen er du med til at spotte hajer og to gange om ugen er du med til at mærke unge hajer. Arbejdsugen løber fra søndag til lørdag, så du bedes ankomme til at starte på projektet om søndagen.

Det er en anden verden under vand – en verden der skal opleves med egne øjne. Hver tredje uge havde vi projektets højdepunkt, som var vores ”shark dive”. At dykke med 40-50 store bullsharks er ikke hverdag. Det er det mest sindssyge, jeg nogensinde har oplevet.
JaKob, frivillig

En typisk arbejdsdag starter kl. 7 og slutter kl. 16. Alt afhængigt af dagens aktiviteter kan frivillige blive bedt om at starte arbejdsdagen tidligere eller slutte senere eller endda arbejde i weekenden. Uddannet personale tilser alle arbejdsaktiviteter og yder støtte til de frivillige.

Du kan deltage i dette vigtige arbejde så længe du er passioneret for at hjælpe med at beskytte hajer, og vi byder alle frivillige velkommen uanset alder, uddannelse og erfaring. En væsentlig del af arbejdet består i at dykke og snorkle, så det er vigtigt at du kan svømme og dykke eller vil lære at dykke, og at du er i fysisk form til at dykke.

Dykkerkurser

Frivillige dykker med tyrehajer i Fiji

Frivillige uden dykkercertifikat bruger de første to uger på projektet på at få PADI Open Water dykkerkursus. Har du allerede dette eller lignende, vil du deltage i PADI Advanced-kurset. Alle frivillige på projektet får et Project Aware Shark Conservation-dykkerkursus, og alle frivillige som arbejder i mindst 4 uger på dette projekt efter 1. juli 2015 får ligeledes et Projects Abroad Survey Diver certifikat, som er et PADI-certificeret specialdyk der involverer researchteknikker under vand.

Har du i forvejen Advanced Open Water-kurset eller mere vil du få Project Aware Shark Conservation-dykkerkursus i løbet af den første uge, Projects Abroad Survey Diver certifikat samt et ekstra Shark Feed-dykkerkursus.

Frivillige som kun arbejder på projektet i to uger, vil have øvedyk når de har fået dykkercertifikaterne på plads. Her kan de sammen med de lokale marinebiologer og frivillige med længere projektperiode foretage undersøgelsesdyk, og observere og øve dykkerteknikker.

Alle frivillge som arbejder i mere end 8 uger på projektet kan træne til at blive Divemaster i løbet deres projekt. Læs mere om det her.

De fysiske rammer

Frivillige fra hele verden elsker hajer

Frivillige bor sammen i små villaer i Pacific Harbour, og 2-4 frivillige deler værelse. En lokal husholderske tilser villaen og laver mad til de frivillige. Du får en madpakke med når du ikke har mulighed for at nå hjem til frokost.

Det lokale køkken består oftest af ris, brød, kylling og rodfrugter samt indiske krydderier. Tropiske frugter som papaya, mango, ananas og vandmelon er tilgængelige når de har sæson.

Vi henter dig i lufthavnen i Nadi og følger dig til Pacific Harbour.

Der vil være rig mulighed for at koble af i weekenden. Pacific Harbour er kendt for sine mange fritidstilbud. Du kan for eksempel ro i kajak, riverrafte, vandre i regnskoven, og besøge storslåede vandfald. Der er også fine sandstrande, hvis du mere er i humør til total afslapning.

Grundet stor interesse for projektet, er det vigtigt at du tilmelder dig i god tid, og nogle måneder før den ønskede afrejsedato. Kontakt os direkte for at høre hvornår du tidligst kan komme afsted. 

Alle frivillige der deltager i hajprojektet i mindst otte uger, har mulighed for at tilvælge et sideløbende divemaster-kursus. Læs mere her.

Månedsrapport Data & Rapporter Conservation Management Plan Fiji
Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20
Back to top ▲