You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Frivilligt arbejde og praktikophold med Jura & Menneskerettigheder i Sydafrika

Oversigt
Projektoversigt

Frivillig på Jura & Menneskerettighedsprojektet i Cape Town

I 1994 afholdte Sydafrika sit første demokratiske valg og kunne lægge fortiden med først kolonistyre og siden apartheid-regime bag sig.

Sydafrika er et ungt demokrati og lider stadig under stor ulighed og fattigdom. Det er derfor ikke svært at forstå, hvorfor vi har oprettet et projekt inden for jura og menneskerettigheder netop her. Formålet med projektet er blandt andet at oplyse og hjælpe indbyggerne med at kæmpe for deres rettigheder.

Projektet foregår i Cape Town og trods byens smukke udseende, er der enorm stor forskel på rig og fattig, hvilket er åbenlyst, allerede når man kører fra lufthavnen og forbi de mange townships.

I Cape Town har vi etableret et kontor, Projects Abroad Human Rights Office (PAHRO), hvor vi arbejder for at menneskerettigheder overholdes blandt andet ved at yde rådgivning til fattige og udsatte mennesker.

Vi deltager også i projekter vedrørende social retfærdighed for at knytte lokalsamfund sammen og oplyse dem om menneskerettigheder. Vi samarbejder med fattige lokalsamfund, især dem som var hårdt ramt af følgerne af apartheidstyret, men også mindre samfund bestående af flygtninge og immigranter, der er ofre for andre menneskers xenofobi og mistro.

Vi fokuserer på tre kerneområder:

  • Monitorering af lovgivning (reformer af love, samt lobbyarbejde for at få regeringen til at ændre love);
  • Gratis og uafhængig uddannelse og træning (information om deres rettigheder gennem kampagner i medierne, samt besøg på skoler og i lokalsamfund);
  • Retshjælp og rådgivning for immigranter og flygtninge (repræsentation i menneskerettighedssager og hjælp til klagesager over regeringen og andre statslige institutioner i samfundet (fx politiet));

Din rolle som frivillig

Frivillige uddeler suppe til hjemløse i Cape Town

Uanset om du er under uddannelse, allerede er uddannet og har masser erfaring eller slet ingen erfaring har, er du velkommen på dette projekt.

Projektets base er Projects Abroad Human Rights Office i Wynberg syd for Cape Towns centrum. Her arbejder du side om side med passionerede og erfarne medarbejdere, der vil være med til at øge din viden om menneskerettigheder, lokalsamfundsarbejde og juridisk arbejde - og ikke mindst vil du kunne hjælpe mange mennesker.

Din rolle som frivillig vil blive bestemt af din erfaringsmæssige baggrund, samt din interesse i specifikke emner. Nogle steder kræver at du binder dig i tre måneder og hos andre skal du have et vist erfaringsniveau. Kontakt os derfor for at høre hvilket projekt, du kvalificerer dig til. Uanset din baggrund er det vigtigt, at du har gode engelskkundskaber.

Du vil have en varieret arbejdsdag, men typiske arbejdsopgaver vil sædvanligvis involvere

  • Udarbejdelse af informationsmateriale,
  • Udarbejdelse af research rapporter,
  • Konsultaltioner med klienter,
  • Sagsbehandling,
  • Afholdelse af workshops i lokalsamfund,
  • Mulighed for at observere retsprocedurer,
  • Deltagelse i komitearbejde.

Er du frivillig uden uddannelse eller erfaring, vil du arbejde i Social Justice-afdelingen og hvad, du præsterer her, kan afgøre hvor meget, du eventuelt kan blive involveret i det juridiske arbejde.

Frivillige der deltager i projektet fra 2-4 uger vil primært fokusere på socialarbejde grundet varigheden af deres ophold. De frivillige vil komme til at arbejde på sager for børn der har brug omsorg i de fattige slumkvarterer, tilbyde uddannelse, opmærksomhed og kompetencegivende workshops til mindreårige kriminelle og udsatte kvinder. De frivillige der tilbringer 2-4 uger på projektet vil tilbringe hver tirsdag med at planlægge og udarbejde case arbejde.

Hvis du som frivillig tilbringer 4 uger eller mere på projektet vil du arbejde med juridiske opgaver. Du kommer til at have mere tid og overskud til at arbejde med forskellige sager, og derfor vil du blive givet sager der bl.a. om omhandler flygtninge-, arbejds-, og familierådgivning. Disse sager bliver behandlet af juridiske professionelle, der tager sig af lokale, der kommer ind fra gaden. Frivillige vil endda få muligheden for at være tilstede under retssager og argumentationsøvelser. 

Alle frivillige forventes at arbejde hårdt og energisk, være fleksible, gode til at kommunikere og tale flydende engelsk. Du bør forvente at arbejde fra 8.30 til 16.30 mandag til torsdag og fredag kl 8.30 til 13 med mulighed for at arbejde mere endnu, hvis du ønsker det.

Som dansk advokat havde jeg ikke mulighed for selv at procedere i retten, men jeg hjalp med forberedelsen af sagerne. Det sociale arbejde bestod i at besøge, undervise og tale med unge drenge og piger, der var indsat eller anbragt i ”places of safety”, som de kaldede det, samt kvinder på kvindehjem.
Regina, PRO-frivillig

Derudover forventes du at have interesse for menneskerettighedsspørgsmål - jo flere spørgsmål du stiller, jo mere vil du blive involveret, og jo mere vil du få ud af dit ophold i Cape Town. Dette projekt er en fantastisk mulighed for dig, der gerne vil have erfaringer, som du kan bruge i dine fremtidige studier eller karriere inden for jura. Du får uerstatteligt praktisk erfaring - og et stort plus på dit CV.

Se eventuelt projektets egen hjemmeside for mere information om Projects Abroad Human Rights Office. Du er også velkommen til at kontakte vores danske projektrådgivere for at høre mere om dine muligheder for frivilligt arbejde eller praktik på dette projekt.

Månedsrapport South Africa Human Rights Management Plan
Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20
Back to top ▲