You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Frivillige i Belize arbejder med at kontrollere bestanden af invasive dragefisk

invasiv fisk i belizeDragefisk er ikke en oprindelig eller naturlig fiskeart i Belizes Barrier Reef System i det caribiske hav. Den stammer oprindeligt fra Indo-Pacific, som er området omkring Indonesien som forbinder det Indiske Ocean med Stillehavet.

I Belize blev dragefisken første gang observeret i 2008. Dragefisken er en rovfisk og æder derfor de oprindelige fiskearter på revet i et alarmerende tempo. ”De har ingen naturlige fjender,” forklarer Kristin Marin, leder for Projects Abroad Belize. ”Vi har set ål, epinephelinae (en art af havaborrer) og hajer spise dragefisk for nyligt, men ofte er vi nødt til at spidde dem før hajerne vil spise dem.”

Fangst som beskyttelse

Dragefiskens store appetit er ikke kun en trussel for lokale økosystemer. De reproducerer i et højt tempo, idet hunnerne producerer millioner af æg hvert år. ”De producerer 50.000 æg hver tredje dag. Selvom vi har slået 1000 dragefisk ihjel, så kan du forestille dig hvor lang det tager at fjerne alle æg fra blot en enkelt dragefisk,” forklarer Kristin Marin.

Susannah Jones fra Storbritannien arbejdede på Natur & Miljøprojektet i Belize i 24 uger og var med til indsatsen mod dragefisken i november 2016. For hende var det ikke så udsædvanligt at slå invasive arter ihjel, som man skulle tro. ”Jeg bryder mig ikke om at slå dyr ihjel, men som dykker med mere end 200 dyk i bogen har jeg før set dragefisk og jeg forstår hvorfor de udgør en trussel,” siger hun. ”At bekæmpe dragefisk er en fordel for alt andet.”

Spis løs

Vores frivillige får en grundig oplæring i hvordan de spidder dragefisk. Når dragefisken er fanget og stadig under vand, placerer frivillige den i en beholder, og når de så er på land igen, fjernes de giftige pigge, og fisken gøres klar til tilberedning.

På lang sigt er målet at reducere bestanden af dragefisk, og derfor er oplysning i lokalsamfundet et vigtigt element i indsatsen. ”Vi opfordrer indbyggerne til at spise løs og efterspørge dragefisk, så de lokale fiskere kan se et formål med at fange dem i større omfang. Kødet er blødt, hvidt og lækkert! Det kan bruges i cerviche eller i en tur på grillen med lidt lime,” siger Kristin Marin.

Piggene bruges på lokale markeder. ”Nogle lokale indbyggere laver smykker af dem, og du kan finde dem i mindre butikker med håndlavede produkter,” fortæller Susannah Jones.

Bekæmpelse på verdensplan

Dragefisk er ikke kun et problem i farvandene omkring Belize, men også omkring Bahamas, i den mexicanske golf og i Atlanterhavet. De er også blevet observeret i italiensk farvand, hvilket blot styrker behovet for at kontrollere bestanden.

Du kan læse mere om vores Natur & Miljøprojekt i Belize og hvordan du selv kan være med.

Tilbage til nyhedslisten

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Nyheder Feed
Back to top ▲