You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Ungdomsprojekter for 16-19-årige, Humanitært arbejde i Ghana - Mie Nielsen

1 måneds sommerkursus i Ghana

1 måneds sommerkursus i Ghana

Jeg var en måned i Ghana i sommerferien 2012. Det viste sig at blive en fantastisk rejse og jeg havde aldrig troet, at Ghana ville sætte det præg på mig som det har gjort.

Jeg ankom et par dage tidligere end planlagt, pga. strejke i Portugal, så jeg missede min dimission derhjemme. Jeg var spændt, men også en smule nervøs. Jeg skulle af sted til Afrika en måned, men ikke nok med det, skulle jeg flyve alene og, til en vis grad, passe på mig selv.

Jeg ankom til Accra om aftenen efter en lang flyvetur. Men jeg havde heldigvis siddet ved siden af en rigtig venlig mand, som havde hjulpet mig med alt, fra udfyldning af immigrationspapirer til at stå og vente på , at jeg havde været i gennem paskontrol og tog endda min bagage og fulgte mig hen til Nyame som stod og ventede. Nyame havde et talent til, at få en til at føle sig tryg og tilpas, hvilket senere hen viste sig at være en kompetence hele Projects Abroad teamet havde.

Som mange andre havde jeg fået at vide, at det ghanesiske folk er de venligste i verden (hvilket de også er), så jeg kunne ikke vente med at komme ud fra lufthavnen. De andre frivillige og jeg blev kørt på et motel hvor vi overnattede.

Næste morgen blev jeg og to andre kørt til Cape Coast hvor vi senere blev hentet af Eric, som tog os rundt i byen for at blive orienteret om de forskellige ”landmarks” vi skulle kende til for at kunne finde rundt på egen hånd. Vi spiste vores første måltid på Cape Coast Castle restaurant, somlå ud til vandet og det var bare en af de mange dejlige oplevelser der ventede.

1 måneds sommerkursus i Ghana

Min værtsfamilie

Senere blev vi sat af hos vores værts familier. Min værtsmor, Veronica, havde lavet mad da jeg ankom og var helt vild med hende fra start af. Jeg endte også med bare at kalde hende mor.

Jeg var alene de første par dage, men Veronica og Joseph, hendes storebror som også boede der, gjorde meget for, at få mig til at føle mig hjemme. Efter et par dage kom de resterende seks frivillige som skulle bo i samme hus.

Jeg var som den eneste fra Danmark, men det gjorde kun min oplevelse bedre. Vi var i alderen 15-20 år, men det mærkede man i vores tilfælde ikke. Der var 4 fra Holland, en fra Canada og en fra London. Det var dejligt, at snakke om andre kulturer og leve måder end den ghanesiske og det endte også ud i, at jeg nu har ”familie” rundt omkring i verdenen.

Projektet

1 måneds sommerkursus i Ghana

Vi var i alt omkring de 30 frivillige, som blev delt op i to grupper og skulle arbejde på 2 forskellige skoler. Min supervisor, Charlie, hentede os hver morgen hvor vi blev kørt til Aboom Methodist School.

Arbejdet gik ud på, at vi skulle male skolen og nogle klasselokaler. Det var hårdt arbejde, men endnu en fantastisk oplevelse, da vi måtte stable stole, oven på adskillige borde for f. eks at nå toppen af væggen eller vinduer vi ikke kunne nå. Vi brugte grene til at sætte malerullerne på og så var det ellers i gang med arbejdet. Børnene på skolen var ivrige efter at snakke, lære os at kende og endda hjælpe. Lærerne betragtede os også, og det var rart at få den anerkendelse og føle deres taknemmelighed for det vi gjorde. Sådan var det hver dag.

Om eftermiddagen underviste vi på den samme skole. Jeg underviste sammen med 5 andre, primary school class 4. De var i mellem 6-9 år, så det var en udfordring da deres engelsk ikke var i top. Vi blev alle tiltalt Madame og de var ellers stille når vi snakkede.

De oplevelser jeg oftest tænker tilbage på er fra klasselokalet. Det er også dem der gør, at jeg uden tvivl ved, at jeg skal tilbage!

En dag skulle vi undervise i matematik og vi var nervøse, da de ikke forstod engelsk særlig godt og vidste ikke hvad de kunne i forvejen. Det viste sig, at de ikke vidste hvad det ville sige, at lave plus og minus stykker. Vi brugte flaskekapsler som lommeregner og vi alle 6 piger sad med 7-8 børn hver, som alle råbte og ville have hjælp og opmærksomhed. Kapslerne var til ingen nytte, så jeg måtte lære dem at bruge hænderne at tælle på i stedet.

Børnenes ansigts udtryk, da jeg med stor begejstring fortalte dem at de lavede diverse regnestykker rigtigt, varmer stadig inden i og det er en oplevelse man ikke kan lægge fra sig.

Efter arbejde var det hjem og spise, i bad og så stod den ellers på afslapning, hvis ikke vi var faldet i søvn efter maden.

Det sociale liv

Hver uge var der social night på hovedkontoret, hvor alle 30 frivillige og dem fra Projects Abroad som arbejdede med os mødtes. Vi hyggede og dansede indtil vi skulle hjem og i seng. Da jeg var på 1 month care & community programmet, var der daglige skemaer og dagen var planlagt ned til klokkeslæt.

Vi spiste alene ved spisebordet under alle måltider. Den eneste gang vi spiste med vores mor, var da vi inviterede hende ud. Den form for kultur chok oplevede jeg en del af, men vores supervisorer var åbne og fortalte og forklarede med stor glæde hvordan diverse ting hang sammen. Til tider var vi måske lidt for frembrusende med nogle spørgsmål, som ikke var normalt at tale om, men det fik os kun til at blive tættere med hinanden.

Det der er ekstra skønt ved Ghana er Azonto. Azonto musik & dans. Jeg kendte til det i forvejen, så da der var Azonto konkurrence på hovedkontoret, havde mit hus en lille fordel og det endte også ud i mange gode oplevelser. Både derhjemme med vores værtsmor og ude i byen, da mange af de lokale blev overrasket over, at se ubrunis (hvide mennesker) stå og danse azonto.

1 måneds sommerkursus i Ghana

Efter de to uger var det tid til at sige farvel til Cape Coast og hej til Akuapem Hills, hvor vi skulle tilbringe vores sidste to uger.

Primitivt, koldt og et helt andet Ghana, tænkte jeg da vi var ankommet efter en 6 timers lang bustur, som ellers kun skulle have varet det halve.

Arbejdet her var lidt ligesom i Cape Coast. Vi skulle male en lokal skole og da det var to bygninger denne gang, krævede det et mere effektivt stykke arbejde fra os frivillige.

The Hills var anderledes, men stadig lige så skønt som i Cape Coast. Projects Abroad teamet her var mindst lige så åbne, kærlige og søde og her fik vi mere tid til at lege med børnene, se byen og komme på flere ture, så arbejdsdagene var også kortere. Der var ugentlige fodboldkampe mod de frivillige som boede her i flere måneder af gange og vi var på diverse markeder og spiste tit ude.

Jeg og 16 andre frivillige boede hos Reverend Fianco. Det var primitivt, men skønt at opleve! Der var masser af børn og mennesker, da hele hans familie boede på samme areal. Vi spiste, vaskede op, vaskede tøj udenfor. Bad var at hælde vand i en spand og over sig selv, men det var fantastisk. Fantastisk at opleve og prøve, men især, at se hvordan alle, børn som voksne, knoklede for at få vand og lave mad, men det at få lov til at hjælpe med, var det bedste ved det hele.

Min tur gjorde mig mere selvstændig og delvist mere moden. Det er en oplevelse, jeg ville ønske alle fik muligheden for!

Læs mere om projektet her

Se videoer om Ungdomsprojekter for 16-19-årige her

Mie Nielsen

Tilbage til Frivilliges beretninger

Kontakt os på:
(+45)­­ 42 40 90 20

Abonnér via RSS

Frivilliges Beretninger Feed
Back to top ▲